Pátek, 19. dubna 2024

Jak se daří českým lesům aneb Stromy s visačkami.

Zajímáte se o udržitelné lesní hospodářství, ochranu lesních biotopů a přírody vůbec či o certifikaci FSC? Občanské sdružení ENVIC pořádá přednášku o šetrném lesním hospodaření, spojenou s vernisáží výstavy "Ochrana přírody" a obě tyto akce slibují vrchovatou porci zajímavých informací.

Jak se daří českým lesům aneb Stromy s visačkami.

Stav lesů je v České republice často diskutované téma. Občanské sdružení ENVIC do této diskuse přispěje přednáškou s besedou Šetrné lesní hospodaření aneb Stromy s visačkami. S fakty o šetrném lesním hospodaření v ČR posluchače seznámí Ing. Tomáš Duda, ředitel FSC Česká republika. Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 20. ledna od 19 hodin v Divadélku JoNáš v Měšťanské besedě v Plzni.

Unikátní výstava o přírodě


Zároveň se uskuteční vernisáž výstavy "Ochrana přírody", která se bude konat ve čtvrtek 20. ledna od 18 hodin ve Společenském sálu Měšťanské besedy. Výstava bude k vidění ve foyer Měšťanské besedy od 20. ledna do 2. února 2011.

"Na 21 velkoplošných výstavních panelech bude představeno téma ochrany přírody z mnoha úhlů pohledu. Návštěvníci na nich najdou informace o způsobech ochrany přírody, chráněných územích, zvláště chráněných živočiších a rostlinách, památných stromech, apod. Každý panel je navíc doplněn krásnými fotografiemi," vysvětluje Ilona Gonová, koordinátorka akce z o.s. ENVIC.

Poznejte FSC


"Nevládní nezisková organizace Forest Stewardship Council (FSC) podporuje ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů. Tím se snaží napomoci ochraně ohrožených a zdevastovaných světových lesů. Také vytvořilo prestižní mezinárodní systém certifikace lesů a podniků, které dřevo z certifikovaných lesů zpracovávají ve výrobky," představuje základní ideu FSC Gonová. V červnu 2009 bylo celkem certifikováno přes 114 milionů hektarů lesa v 82 zemích světa. Certifikát FSC v České republice vlastnilo v září 2010 celkem 87 dřevozpracujících a obchodních firem.


Tato organizace působí i v České republice a jejím cílem je prosazovat přírodě blízké lesní hospodaření prostřednictvím certifikace lesů a podniků ve zpracovatelském řetězci dřeva. O principech tohoto systému certifikace se bude hovořit právě na výše uvedené přednášce.

Mezinárodní rok lesů


Síť Environmentálních informačních a poradenských center v Plzeňském kraji se připojila k výzvě Valného shromáždění OSN, které vyhlásilo rok 2011 jako Mezinárodní rok lesů. V letošním roce bude pořádat různé akce zaměřené právě na problematiku lesů. Přednáška Šetrné lesní hospodaření, aneb stromy s visačkami je první ze série akcí.

"Cílem mezinárodního roku lesů je zvýšit povědomí veřejnosti o tom, že lesy a jejich trvale udržitelné obhospodařování hrají klíčovou roli při budování zelenější a trvale udržitelné budoucnosti," objasňuje Gonová. Valné shromáždění OSN také vyzvalo vlády, složky OSN, nevládní organizace, soukromý sektor a další zainteresované, aby společně zvýšili povědomí o tom, jak důležité je hospodaření trvale udržitelným způsobem ve všech typech lesů tak, aby tyto lesy byly přínosem pro současné i budoucí generace. Snad bude tato výzva rezonovat i v České republice a stav našich lesů se i díky ní zlepší.

Tato akce se koná v rámci projektu ENVIC - Síť environmentálních informačních, vzdělávacích a poradenských center Plzeňského kraje, který byl podpořen Státním fondem životního prostředí, Ministerstvem životního prostředí a Plzeňským krajem.

Další informace o FSC: www.czechfsc.cz
Informace o Mezinárodním roku lesů: http://www.un.org/en/events/iyof2011/

Kontaktní osoba: Tomáš Popp
Telefon: 739 654 834
E-mail: tomas.popp@envic.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů