Čtvrtek, 28. března 2024

Ateliér pro životní prostředí provozuje právní poradnu pro obyvatele Prahy 11

Ateliér pro životní prostředí provozuje právní poradnu pro obyvatele Prahy 11

Ateliér pro životní prostředí otevřel právní poradnu pro obyvatelky a obyvatele Prahy 11 ve věcech ochrany životního prostředí. V rámci této poradny poskytuje bezplatné právní poradenství obyvatelům Městské části Prahy 11 - v oblasti možností účasti na rozhodování, zejména v oblasti umísťování a povolování staveb a projednávání záměrů s vlivem na životní prostředí. Cílem poradny je zvýšit schopnosti obyvatel Prahy 11 k ochraně životního prostředí v místě jejich bydliště.

Proč...?

Problémem Prahy 11 (podobně jako i dalších částí Prahy) je snaha developerů zastavět skoro každé "volné" místo - a to často na úkor veřejných prostorů a zeleně (ať už udržované jako jsou stávající parky a rozptylové plochy, tak "divokých" náletů); Viz odkaz na sporné projekty na stránkách sdružení Hezké Jižní Město.

Obyvatelé přitom mají možnost se účastnit rozhodovacích procesů a mohou se tak pokusit o ochranu těchto ploch (anebo alespoň se snažit o prosazení podmínek pro jejich zástavbu). Tato účast je využívána málo a ne příliš efektivně - zejména z důvodu, že většina obyvatel nemá znalosti o svých právech a možnostech účasti na rozhodování, územním plánování a přístupu k informacím (včetně soudní ochrany těchto práv).

Pro zvýšení informační hodnoty Ateliér pro životní prostředí vytvoří informační databázi, do které bude snadný přístup. Budete si v ní sami moci vyhledávat potřebné informace či vzory podání. Pro snazší aplikaci zveřejněných vzorů podání a jiných právních materiálů paralelně zveřejní "case studies", na kterých bude prakticky vidět, jak s danými materiály pracovat a jaká je jejich využitelnost a dopad na ochranu životního prostředí.

Dotazy do poradny zasílejte e-mailem na adresu sdružení atelierzp@volny.cz nebo zatelefonujte; v případě potřeby je možno si domluvit osobní konzultaci v kanceláři sdružení.

kontakty na poradnu:
e-mail: atelierzp@volny.cz
tel: 222 361 255 nebo 241 432 972

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů