Čtvrtek, 28. března 2024

To nejlepší z loňské činnosti ekoporaden představila soutěž

To nejlepší z loňské činnosti ekoporaden představila soutěž

V 1. ročníku soutěže o nejlepší ekoporadenský počin byly minulý týden na Valné hromadě Sítě ekologických poraden představeny a následně vyhlášeny projekty, které mohou být příkladem ostatním ekoporadnám. Soutěž měla dvě hlavní ocenění: Cenu poroty, o které rozhodli odborníci z oblasti ekoporadenství, a Cenu ekoporaden, ve které hlasovali samotní poradci. Na rozdíl od loňského "nultého" ročníku, kde panovala shoda ve výběru v obou kategoriích, letos každou z cen vyhrál jiný projekt. Odborná porota udělila hlavní cenu projektu ekoporadny Veronica věnovanému propagaci kohoutkové vody s názvem "Natočte si kohoutkovou". Druhou hlavní cenu, kterou vybírali sami poradci, obdržela "Ekorozhledna" EkoCentra Brno - aktivita zaměřená na udržitelný životní styl.

"Soutěž je pro ekoporadce příležitostí porovnat vlastní přístupy a znalosti s ostatními. Škála témat, kterým se věnují jednotlivé členské ekoporadny STEPI, je široká. Soutěž je tak dobrou platformou pro hlubší výměnu zkušeností. Díky tomu pak můžeme dále zvyšovat kvalitu i efektivitu poskytovaných služeb," říká Kamila Kameníková ze STEPi.

Odborná porota dále ocenila aktivity ekoporadny sdružení Arnika zabývající se ochranou aleje v Žižkově Poli na Vysočině před kácením, projekt EkoCentra Brno k udržitelnému životnímu stylu a práci Rosy věnující se osvětě přírodních zahrad. Ekoporadci při svém hodnocení dále vyzvedli práci ekoporadny Veronica s propagací kohoutkové vody a Ekologického právního servisu za činnosti vedoucí k ochraně veřejnosti před nadměrným hlukem.

Na rozdíl od loňského nultého ročníku se mohly letos do soutěže přihlásit všechny ekoporadny z celé České republiky a tato otevřenost zůstane zachována i v příštích ročnících. "Otevřenost všem organizacím poskytujícím environmentální poradenství bezpochyby přispěje k dalšímu zviditelnění poradenství, ale hlavně podpoří vzájemnou motivaci, přenos zkušeností a multiplikaci úspěšných činností poraden," dodala Kamila Kameníková ze STEPi.

Cílem soutěže byla zejména prezentace příkladů dobré praxe. Popis projektů zahrnoval i metodické poznámky, které mají pomoci ostatním organizacím využít těchto zkušeností. Odborná porota vybírala na základě kritérií, jako je inovativnost projektu a přístupů, vazba na potřeby klienta, zobecnění výstupů a prostor pro plošné využití, profesionalita a dopad na životní prostředí a komunitu.
Soutěž je letos součástí projektu nazvaného "Poradenství - metody, příklady, certifikace", realizovaného za finanční podpory Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí. Další ročníky soutěže již poběží nezávisle.

Podrobnosti o oceněných projektech:
arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů