Středa, 17. dubna 2024

Nový praktický rádce poradí, jak chránit životní prostředí v Brně!

Nový praktický rádce poradí, jak chránit životní prostředí v Brně!

Nevíte, kam odložit nebezpečný odpad? Rádi byste získali informace o kvalitě vody v brněnských koupalištích? Chtěli byste si nakoupit místní a sezónní potraviny, ale nevíte, kde je sehnat? Na tyto otázky a bezpočet dalších odpovídá nová publikace Praktický rádce s podtitulem Jak chránit životní prostředí v Brně, kterou dnes vydává Ekologický institutVeronica.

Publikace vychází v šestém, aktualizovaném vydání, obohacená o nové kapitoly. "O publikaci byl vždy velký zájem, protože nabízí celou řadu praktických rad, tipů a užitečných kontaktů souvisejících s životním prostředím. Navíc vychází v praktickém kapesním formátu", vysvětluje Petr Ledvina, vedoucí Ekologické poradny Veronica, která publikaci vytvářela.

V publikaci naleznete kapitoly věnující se veřejné zeleni, ochraně ovzduší, odpadům, ale také vodě, živočichům nebo veřejnému pořádku. Praktický rádce srozumitelně předkládá základní informace o územním plánu, který se v Brně aktuálně tvoří. Nově naleznete v publikaci kapitolu věnující se nakupování, seznam míst, kde lze nakoupit sezónní potraviny a typy na nejrůznější opravny. Samozřejmou součástí Praktického rádce je podrobný seznam sběrných středisek odpadů, policejních stanic, úřadů městských částí a ekologických nevládních organizací v Brně.

Publikace Praktický rádce má své zájemce, kteří ji dlouhodobě využívají. Paní Jitka Hanáková, která přišla se svým dotazem do Ekologické poradny Veronica, je z nového vydání publikace nadšená: "Nového Rádce velmi vítám, poslední tištěné vydání bylo již popsané mými poznámkami a plné zastaralých informací. Brožuru skutečně prakticky používám a teď opět vím, kam se obrátit a kde co hledat. Rádce vezmu i kamarádce, bude mít radost, že ušetří svůj čas."

Spolu s publikací Praktický rádce Brňana představuje Ekologický institut Veronica také internetovou Ekomapu města Brna. Ekomapa představuje více než šest set míst, kam mohou občané města Brna zavítat. Mapa zobrazuje např. prodejny biopotravin, studánky, ekologické organizace, stanice pro handicapovaná zvířata, sběrná střediska odpadu, opravny a také památné stromy, chráněná území či naučné stezky. www.veronica.cz

"Praktický rádce a Ekomapa města Brna jsou nepostradatelnými společníky všech, kteří se zajímají o životní prostředí v našem městě", doplňuje Mariana Zbořilová, ekologická poradkyně.

Praktický rádce je k dispozici v Ekologické poradně Veronica na Panské 9 v otvíracích hodinách ekoporadny: po - čt 9 - 18, pá 9 - 14 a také na veřejných akcích. K dispozici bude také v dalších brněnských ekologických poradnách a na úřadech městských částí. Tam bude k dispozici jak místním pracovníkům, tak i návštěvníkům úřadů a všem zájemcům o praktické informace týkající se životního prostředí.

Ekologická poradna Veronica, která Rádce vytvářela, letos slaví dvacetileté výročí svého vzniku. Nejstarší ekologická poradna v České republice oslaví letošní jubileum uvedením řady veřejných akcí v průběhu celého roku, na které bude pravidelně odkazovat na svém webu www.veronica.cz.

Publikace Praktický rádce je k dipozici i on-line volně ke stažení: www.veronica.cz


Kontakt: Petr Ledvina (vedoucí Ekologické poradny Veronica), petr.ledvina@veronica.cz, tel.: 542 422 757

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů