Čtvrtek, 28. března 2024

Slavnostní představení projektu Otevřená zahrada

Slavnostní představení projektu Otevřená zahrada

Nadace Partnerství ve čtvrtek 28. 4. 2011 slavnostně představila svůj unikátní projekt Otevřené zahrady, kterou v Brně chystá pro jeho obyvatele i návštěvníky. Stavba první zelené budovy administrativního typu v České republice a hravé vzdělávací zahrady bude spuštěna v červenci 2011. Nadace uzavřela projektovou přípravu Otevřené zahrady a environmentálního poradenského centra na Údolní ulici a v prvním květnovém týdnu vyhlásí veřejné výběrové řízení na dodavatele stavby.

"Ihned po dokončení stavebních prací a výsadeb v zahradě chceme zahájit vzdělávací a výukové programy, na jejichž přípravě jsme už začali spolupracovat například s Lipkou nebo Pedagogickou fakultou Masarykovy univerzity. Snažíme se zapojit i stavební obory v Brně a v Praze. Studenti brněnské fakulty architektury mají už v tomto semestru o projektu Otevřené zahrady dvě přednášky a v dalších dvou semestrech budou přímo navštěvovat stavbu, aby v praxi viděli uplatnění některých unikátních stavebních technologií, jako jsou například stropy chlazené či vytápěné tepelnými čerpadly", uvádí Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství.

"Pro naši výuku a výzkum je velmi důležité nejen sledování konstrukčních a tepelných vlastností stavby, ale i monitorování uživatelského chování, které velmi ovlivňuje celkovou spotřebu energie každé budovy" zdůrazňuje prof. Jan Tywoniak, náš přední odborník na nízkoenergetické stavění. "Počítáme s on-line měřením spotřeb energie v závislosti na počasí i na chování uživatelů a jsem přesvědčen, že praktické zkušenosti z plného provozu intenzivně využívané budovy můžeme využít nejen ve výuce architektů a stavebních inženýrů, ale také pro inspiraci investorům z veřejného i soukromého sektoru. Jako důkaz, že stavět pasivní budovy se vyplatí i v České republice", dodává Tywoniak, autor energetické koncepce budovy na Údolní.

"Některé aspekty zeleného stavění narážejí na zastaralé české normy, např. v hospodaření s vodou z umýváren nebo s dešťovou vodou, v počtu parkovacích míst nebo na některé překonané požární předpisy. V tom mají trochu jednodušší situaci ekologické stavby v západní Evropě", doplňuje manažer projektu Martin Klicnar, který se může Otevřené zahradě naplno věnovat díky podpoře Roku jinak Nadace Vodafone.

"Těšíme se hlavně na zahradu, městské děti získají přímo v centru úžasnou oázu a zázemí pro výuku v přírodě, hravou a zábavnou. Už začínáme pracovat na tvorbě výukových programů, které využijí i celý areál Špilberka," říká nadšeně Hana Korvasová, ředitelka Lipky.

Primátor města Brna, Roman Onderka, dává dokončení Otevřené zahrady do souvislosti se záměry města: "Současně se zahradou Nadace Partnerství dokončí město v roce 2012 rekonstrukci horní části parku Špilberk na severní straně a rekonstrukci objektu Hlídka, který bude také věnován ekologické výchově. Bohužel majetkové poměry v území jsou komplikované, a to je jeden z důvodů, proč zahrady v centru tak zpustly. Magistrát připravuje pro zastupitelstvo návrh zpřístupnění Špilberku po městských pozemcích od Obilního trhu a doufám, že už v příštím roce budou moci Brňané objevovat tajemnou krásu této části města bez toho, aby se prodírali kopřivami a nálety křovin".


Současně se zahradou Nadace Partnerství dokončí město Brno v roce 2012 rekonstrukci horní části parku Špilberk na severní straně a rekonstrukci objektu Hlídka, který bude také věnován environmentální výchově. Magistrát připravuje pro zastupitelstvo návrh zpřístupnění Špilberku po městských pozemcích od Obilního trhu. "Spolupráce s magistrátními odbory životního prostředí, územního plánování, majetku i s veřejnou zelení na zpřístupnění několikahektarové plochy zeleně pod Špilberkem je výborná. Shodli jsme se na vizi a mantinelech pro využití zelených ploch na okraji národní památkové rezervace," pochvaluje si za Nadaci Partnerství Kundrata.

Pro doplnění této vize o podněty veřejnosti připravila Nadace Partnerství na 4. května v budově ombudsmana plánovací setkání s lidmi, kteří v okolí Obilního trhu žijí a pracují. Do konce roku chce ve spolupráci s městem připravit studii pro využití a program opuštěných zahrad naproti Obilnímu trhu o celkové rozloze téměř 4 hektary.

Více informací, včetně odkazů na vizualizace: www.nadacepartnerstvi.cz

Odkazy na fotografie ze slavnostního představení (autor Nadace Partnerství):
www.nadacepartnerstvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů