Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kondenzační plynové kotle - úsporná zařízení

Kondenzační plynové kotle - úsporná zařízení

Nižší spotřeba energie a vyšší výkon v porovnání s klasickými plynovými kotli jsou hlavními důvody, proč se kupují kondenzační kotle na zemní plyn. Rozdíl je v tom, že v klasickém plynovém kotli jsou spaliny odvedeny z komory přímo do komína. Spaliny ovšem obsahují množství vodních par a jejich teplota se pohybuje okolo 130-180 °C. Kondenzační kotle mají upravenou konstrukci tak, aby se využilo právě tohoto tepla, prostřednictvím speciálního výměníku.

Kompaktní plynový závěsný kondenzační kotel obsahuje vestavěný zásobník o objemu 42 l. Celý přístroj je jen 600 mm široký, 890 mm vysoký a 482 mm hluboký (Junkers).

Kompaktní plynový závěsný kondenzační kotel obsahuje vestavěný zásobník o objemu 42 l. Celý přístroj je jen 600 mm široký, 890 mm vysoký a 482 mm hluboký (např. Junkers).

Teplota spalin má potom už jen kolem 60 °C. Vzniklý kondenzát, jež je nutné svést do odpadu, obsahuje i některé další látky, zejména kyselého charakteru.Využitím tepla spalin se dosáhne 15 až 20 % (dle některých dodavatelů i 10 až 35 %) úspory energie. Přesná hodnota závisí samozřejmě na typu předchozího systému vytápění a na intenzitě využití kotle (především na velikosti vytápěné plochy a na tom, zda jej používáme i k ohřevu vody a jakého množství).

Kondenzační kotle se hodí do domácností s nízkoteplotními systémy, což jsou byty a domy s podlahovým vytápěním, event. s radiátory o větší ploše. Hodí se však i do rekonstruovaných bytů a domů s radiátory, neboť jejich původní kotle byly ve většině případů naddimenzované, a tak není na místě obava, že by nový kondenzační kotel nestačil.

ZDROJ: www.novinky.cz , kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů