Čtvrtek, 18. dubna 2024

Síť ekologických poraden podporuje rozvoj ekoporadenství v Moravskoslezském kraji

Síť ekologických poraden podporuje rozvoj ekoporadenství v Moravskoslezském kraji

Úspěšné případy, kdy ekologické poradny pomohly s ochranou životního prostředí, prezentované na výstavě Sítě ekologických poraden ve vybraných městech Moravskoslezského kraje. Nově vytvořený vzdělávací program Environmentální poradenství pro začínající i pokročilé ekoporadce ze severomoravského regionu odrážející potřeby organizací poskytujících informace o ochraně životního prostředí. Vytváření regionálních partnerství a síťování s cílem výměny zkušeností a odborného růstu. To vše naplňuje cíl Sítě ekologických poraden, podpořit formou vzdělávání, informační a metodické pomoci stávající i nově vznikající ekoporadenská centra v Moravskoslezském kraji.

Ekoporadenství se v České republice začalo rozvíjet v letech 1990-91, kdy první zájemci využili nabídky studijních pobytů ve Francii a Rakousku, kde měly tyto aktivity již desetiletou tradici. Od roku 1995 spolupracovaly ekologické poradny na společném projektu, zaměřeném na vzájemnou komunikaci a společné vzdělávání, v září 1997 pak byla založena Síť ekologických poraden České republiky (STEP). První dokument, který se ekoporadenství věnuje systematicky na vládní úrovni, vznikl v roce 2008 - je jím Rozvojový program environmentálního poradenství v České republice pro období 2008-13.

V současné době ekologické poradny v České republice zodpoví ročně tisíce dotazů. S nárůstem počtu řešených případů je zapotřebí také profesionalizovat činnost ekoporaden, a to i proto, že poradenství mnohdy přesahuje jednorázové zodpovězení dotazu a znamená dlouhodobou činnost, vedení projektů či zprostředkování specifických služeb. Součástí ekoporadenství se často stává i komunikace se státními organizacemi, samosprávou či vědeckými institucemi. Výhodou ekoporadenství je přímá komunikace s klientem a nabídka objektivních rad, které pomohou při řešení klientova dotazu či situace. Pro současné ekoporadenství je také charakteristická profesionalita, týmová práce, nezávislost, zaměření na preventivní ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj, důraz na pilotní řešení a provázanost s regionem.

"Díky projektu Rozvoj aktivit Sítě ekologických poraden v Moravskoslezském kraji financovaného z Programu švýcarsko-české spolupráce má možnost naše organizace podstatně intenzivněji podpořit i region, ve kterém má výkonnou kancelář a kde v porovnání s celorepublikovým průměrem ekoporadenství zaostává," říká Ing. Kamila Kameníková, výkonná ředitelka STEP. "Projekt nám umožní prezentovat výstavu Úspěšných příkladů ekoporadenství, vytvořit vzdělávací program šitý na míru poradcům v regionu, oslovit řadu organizací, které mohou následně využívat další služby poskytované STEP jako je například metodická pomoc, sdílení informací či získat know-how, vytvořeného našimi renomovanými ekoporadnami z celé České republiky," dodala Kamila Kameníková.

Výstava Úspěšné příklady ekoporadenství, zpřístupněna v těchto dnech (19. - 30.11.2012) v nové aule VŠB-TUO, představuje 11 úspěšných příkladů z praxe, kdy ekologické poradny pomohly občanům s ochranou životního prostředí. Na výstavě se představí například Ekologický právní servis a jeho činnost zaměřená na omezování znečišťování ovzduší z ostravských hutí Arcelor Mittal, aktivity Arniky, týkající se skládky v Pozďátkách a provozu jihlavského Kronospanu, projekt Ekologického Institutu Veronica zabývající se sběrem hliníku v Brně, dále aktivity ZO ČSOP Vlašim, Vzdělávacího a informačního střediska Bílé Karpaty, sdružení Calla, organizace Rosa - Společnost pro ekologické informace, Ekocentra Brno, Hnutí DUHA Olomouc a Ekoinfocentra Jihlava.

Vzdělávací program Environmentální poradenství obsahuje 4 moduly s jednotlivými odbornými environmentálními tématy. Každý z třídenních modulů je doplněn o soft skills dovednosti, které souvisí s ekoporadenskou praxí. "Absolventi programu získají nejen odborné znalosti o metodice v ekoporadenství, udržitelné spotřebě domácností, zeleném úřadování či ochraně ovzduší, ale prohloubí si i znalosti v komunikaci, vyjednávání či předcházení konfliktů, které jsou nezbytné pro práci ekoporadce", upřesňuje Mgr. Šárka Hermannová, metodička programu. Ve dnech 21.,22. a 28.11.2012 se uskuteční poslední čtvrtý modul Ochrana ovzduší, který byl vytvořen speciálně pro potřeby moravskoslezského regionu.

Přílohy a další informace:
Stránky Sítě ekologických poraden STEP: www.ekoporadna.cz
Úspěšné příklady ekoporadenství: www.ekoporadna.cz
Vzdělávací program Environmentální poradenství: www.ekoporadna.cz
Projekt Rozvoj aktivit Sítě ekologických poraden v Moravskoslezském kraji: www.ekoporadna.cz

Podpořeno z Projektu švýcarsko - české spolupráce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů