Středa, 24. dubna 2024

Chyby z povodní: pomalé varování

Příště musí lidé o záplavě vědět včas, říká vládní dokument. Stát dá miliony meteorologům na varovný systém.

Chyby z povodní: pomalé varování

Bylo čtyřiadvacátého června večer a vesnicemi na Novojičínsku se valila velká voda. Bořila domy a zabíjela. Starosty obcí nikdo nevaroval, že taková apokalypsa může přijít. Necelý měsíc poté přiznává Ústřední povodňová komise chyby. Varovný systém selhával, uvádí se ve vládním materiálu, který mají HN k dispozici.

Ministr životního prostředí Ladislav Miko dostal proto od vlády za úkol vypracovat projekt na zlepšení výstražné služby Českého hydrometeorologického ústavu. Vesnice mají zprávy dostávat včas. "Je nezbytné posílit technicky i personálně předpovědní a výstražnou službu ČHMÚ," píše se ve vládní zprávě. V praxi by to znamenalo nejen obměnu techniky, ale i více odborníků, kteří by nebezpečí hlídali. Vláda na to chce vydat jedenáct milionů korun.

Šéf Ústřední povodňové komise a ministr životního prostředí Ladislav Miko chyby přiznává. "V kritických momentech kvůli velkému počtu přístupů kolaboval server meteorologů, to je jedna z věcí, která se musí napravit," řekl ministr.

Bez výstrahy

Od vlády dostal také společně s ministrem vnitra Martinem Pecinou za úkol propojit systémy hydrometeorologů a hasičů, aby se mohli na případná nebezpečí brzy připravit.

Dokument navíc varuje, že kvůli klimatickým změnám lze stejně silné povodně očekávat čím dál častěji.

Starostové z vytopených vesnic na Novojičínsku shodně potvrzují, že od meteorologů neměli včas zprávy, které by je před ničivou povodní varovaly. "Chodí nám do mailu hlášení, ale tehdy v něm nic varovného nebylo," vzpomíná na tragické události starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček. V obci při povodních ani nehoukala siréna. Varováni nebyli ani lidé z ostatních obcí. "Jen jsem stačil vyjet autem a za mnou se valila metrová vlna vody. Ani jsem nestihl vyhlásit něco rozhlasem," popisuje starosta Životic Pavel Hasalík. Naopak vážnou výstrahu dostal jesenický starosta čtyři dny po velké povodni. Ve vesnici ale spadlo jen pár kapek. Starostové přesto varovný systém příliš nekritizují. "Taková povodeň se dá těžko předpovědět. Samozřejmě pokud by to bylo možné, je to jen dobře," říkají shodně.

Patnáct minut

Podle Lukáše Kuběnky z Meteopressu lze bleskové povodně předpovědět maximálně dvě hodiny předem, někdy jen patnáct minut. "Na Novojičínsku se spojilo několik bouřek, které se nehýbaly a pršelo intenzivně na stejném místě," popisuje. Podle hydrologa Julia Českáka z Přírodovědecké fakulty UK je možné instalovat v okolí vesnic srážkoměry či na tocích ultrazvukové hladinoměry, které stojí několik desítek tisíc korun a umí varovat pomocí SMS. "Vy sice vidíte, že prší, ale nepoznáte kolik," říká. Ale v podobných případech bleskových povodní by se takto urychlilo varování maximálně o pár desítek minut.

Záchrana na drátkách

Co naopak fungovalo při povodních dobře, byla spolupráce záchranářů a obcí. Na Moravě s tím mají zkušenosti z povodní v roce 1997. "S rokem 1997 se to nedá vůbec srovnat. Za dvě hodiny od prvního hlášení jsme ubytovávali první lidi, druhý den brzo ráno už fungovaly štáby, které rozdávaly pomoc," říká starosta Nového Jičína Ivan Thiele.


Jaké škody napáchaly bleskové povodně v českých krajích

Olomoucký kraj

Největší škody zatím vyčíslil Olomoucký kraj, kde voda poničila majetek za bezmála 3,7 miliardy korun.

Severní Morava

Moravskoslezský kraj má škody za více než miliardu korun.

Jižní Čechy

V Jihočeském kraji povodně způsobily škody za miliardu korun. Povodně přišly pár dní po těch na Moravě.

Ústecký kraj

Postiženo bylo zejména Děčínsko. Bleskové záplavy tam udeřily po událostech na Moravě a na jihu Čech. V Ústeckém kraji činí součet škod 574 milionů korun.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji napáchala povodeň škody za celkem 92 milionů korun.

Liberecký kraj

Povodně zasáhly Liberecký kraj nejméně. Škody tam úřad vyčíslil na 55 milionů korun.

Průzkum po povodních

Dvě pětiny lidí vnímají letošní záplavy jako katastrofální, podle výsledků zkoumání je obyvatelé považují za třetí nejhorší v novodobé historii Česka, když za nejhorší označili povodně v roce 2002. Lidé nejlépe hodnotili práci hasičů a armády.

Oběti

Povodně si vyžádaly 14 obětí. Škody přesáhnou 5 miliard.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů