Pátek, 29. března 2024

Letní povodně poškodily čistírny odpadních vod

Letní povodně poškodily čistírny odpadních vod

Vodárenská společnost VAK Jižní Čechy odhaduje škody po červnových povodních zhruba na 20 milionů korun. Voda z přeplněných koryt řek a potoků zalila například čistírny odpadních vod ve Strunkovicích nad Blanicí, Husinci, Prachaticích, Volyni, Nišovicích, Vlachově Březí a Protivíně, které provozuje. Většinu škod na těchto čistírnách zaplatí pojistka.

K největším škodám Renata Kollarczyková z oddělení marketingu VAKu Jižní Čechy uvedla: "Například na čistírně odpadních vod ve Strunkovicích nad Blanicí způsobila rozvodněná Blanice škody za zhruba 1,5 milionu korun. Poškozeny byly automatické česle, tři čerpadla, kompresor, odtokový žlab a oplocení celého areálu. Podobná situace byla i v Husinci, kde navíc došlo k zanesení stabilizačních rybníků a celková škoda se vyšplhala na 6,5 milionu korun. K dalším nejvíce poškozeným čistírnám patří Protivín, kde voda zaplavila strojovnu, dmýchárnu a lisovnu, škody v tomto případě překročily asi milion korun."

Ve Vlachově Březí na Prachaticku zaplavily přívalové deště také provozní budovu čističky odpadních vod, dmýchánu, aktivační i dosazovací nádrže a odlehčovací komoru. V Bavorově způsobily záplavy škodu na čistírně ve výši okolo 60 tisíc korun. Větší škody zjistili pracovníci společnosti VAK Jižní Čechy i na čistírně v Nišovících a to v celkové výši 200 tisíc korun. Některé škody se budou odstraňovat ještě v dalších týdnech, ale všechny čistírny jsou už plně v provozu.

Přívalové deště v minulém týdnu zaplavily některé komunikace na jihu Čech. Jak Českému rozhlasu řekl Karel Jírovec ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje,v současné době je silniční provoz omezen už jen na jediném místě: "Jediný problém je na silnici 122 u Novosedel, kde je ještě částečně zaplavená vozovka a rychlost je tam omezena na 30 kilometrů za hodinu. Omezení bude tak dlouho, dokud bude vysoká hladina vedlejšího rybníku."

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů