Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kraje a obce dostanou miliardy na likvidaci následků povodní

Kraje a obce dostanou miliardy na likvidaci následků povodní

Vláda na likvidaci škod způsobených červnovými a červencovými povodněmi vyčlení 3,6 miliardy korun. Jsou to peníze určené pro nápravu škod na obecním a krajském majetku.

O financích na odstraňování škod na majetku, který spadá pod jiné resorty než je ministerstvo pro místní rozvoj, bude vláda jednat na další schůzi. Řekl to v pondělí ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Dalších 442 milionů korun bude směřovat na podporu odstraňování škod v oblasti bydlení. Z toho je 120 milionů korun určených výstavbu takzvaných povodňových domků.

Ministr financí Eduard Janota má do příštího zasedání kabinetu připravit návrh finančního pokrytí státních povodňových výdajů.

Ve hře je podle něj buď úvěr od Evropské investiční banky, nebo emise státních dluhopisů. Janota se přiklání k dluhopisům, které jsou podle něj administrativně jednodušší.

Povodně, které koncem června postihly část Čech i Moravy, byly třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka, vyžádaly si 15 obětí. Celkové škody se odhadují na více než 8,5 miliardy korun. Většinu nákladů na jejich odstraňování ponese stát.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů