Čtvrtek, 28. března 2024

Až se velká voda zeptá, co jsi dělal v létě

Až se velká voda zeptá, co jsi dělal v létě

Českokrumlovsko - Kdykoliv zaprší, zraky a myšlenky mnoha lidí v regionu okamžitě míří k vodním tokům.

Ostražitost po letních přívalových deštích je stále namístě, protože v některých obcích ukázala velice zranitelná místa.Ostražitost po letních přívalových deštích je stále namístě, protože v některých obcích ukázala velice zranitelná místa.

"Nebydlím tady dlouho, ale už dvakrát mě velká voda vypláchla," uvedl Vojtěch Maroši z Benešova nad Černou. Žije v místě, které patří vždy k nejpostiženějším nejen v samotném Benešově, ale i v okrese.

A náprava? Nezbývá, než kopat stoky nebo upravit koryto řeky. "Něco tady už udělala obec, ale zbytek zbývá asi na mě. A na Povodí," dodal Maroši. V Benešově nad Černou urychleně dokončují novou protipovodňovou studii a chystají další opatření.

"Opravili jsme stočku, která vede k řece," doplňuje starostka Veronika Korchová. Stoka totiž nedokázala obrovské množství srážek pojmout, navíc přes ni vede i malý most, který často působil jako hráz. Odtud se voda začala vždy rozlévat do okolních stavení.

"Voda nám také zaplavovala některé zahrady, takže jsme vybudovali i další odvodňovací stoku," míní starostka s tím, že benešovské zastupitele čeká i rozhodnutí o případném vyvlastnění nebo směnění jednoho z pozemků u řeky. Ten leží v tom nejkritičtějším místě a měl by posloužit k rozšíření koryta.
Zanesenou řeku Černou by také mělo do konce října vyčistit Povodí Vltavy.

To i nadále pracuje na protipovodňových opatřeních na Vltavě v Českém Krumlově. A chystá se na Polečnici, která umí být za povodní velice nebezpečná.

"Mám za sebou pracovní schůzku s generálním ředitelem Povodí Vltavy Janem Slancem, kde jsme se ujistili, že protipovodňová opatření na říčce Polečnici jsou stále mezi prioritami Povodí Vltavy i našeho města," doplnil starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička.

Také Ministerstvo zemědělství ujistilo starostu Jedličku, že peníze na opatření jsou stále připraveny. Projekt prací na Polečnici představí Povodí městu v polovině září.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů