Pátek, 19. dubna 2024

Stát dal Zlínskému kraji miliony na úpravy lesních bystřin, a to kvůli povodním

Stát dal Zlínskému kraji miliony na úpravy lesních bystřin, a to kvůli povodním

ZLÍN - Hrazení bystřiny Ozničky, všech přítoků Kyjovky do nádrže Koryčany i dokončení úprav na Jamném a Svinárském potoce jsou nezbytné technické úpravy, které musí jako opatření proti povodním vybudovat Zlínský kraj. Mluvčí kraje Milan Plesar agentuře Mediafax řekl, že na to kraji dal peníze stát.

Na hrazení těchto bystřin poskytlo Ministerstvo zemědělství ČR ve prospěch hejtmanství téměř 5,4 milionu korun. Tyto finanční prostředky poslouží ke zmírnění škod vznikajících při přívalových srážkách na potoce Oznička u obce Oznice v údolí Hostýnských vrchů nedaleko Valašského Meziříčí a na přítocích Kyjovky vtékajících do nádrže Koryčany.

"Tyto stavební akce jsou zahajovány v současné době. V rámci obdobných opatření jsou již průběžně dokončovány objekty a úpravy na Jamném potoce v katastrálním území Strání a geodeticky se zaměřují zařízení vybudovaná na Svinárském potoce v katastrálním území Květná," poznamenal Plesar. Podle krajské radní pro zemědělství, životní prostředí a rozvoj venkova Mileny Kovaříkové (ČSSD) by opatření měla především zabezpečit upravované toky, zpomalit odtok a snížit množství splavenin.

zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů