Pátek, 19. dubna 2024

Korejské státy jednaly v Kesongu o předcházení povodním

Korejské státy jednaly v Kesongu o předcházení povodním

Soul/Kesong - Severní Korea vyjádřila lítost nad smrtí šesti Jihokorejců, které minulý měsíc při táboření v blízkosti společné hranice spláchla vlna vody vypuštěné ze severokorejské přehrady. Zástupci obou zemí jednali v Kesongu o předcházení podobným incidentům. Informovala o tom agentura AP.

Vypuštění vody ze severokorejské přehrady do řeky Imdžin, kterému nepředcházelo žádné varování jižního souseda, vyvolalo záplavy, v nichž se utopilo šest Jihokorejců. Během dnešního setkání ve společné průmyslové zóně v severokorejském Kesongu KLDR vyjádřila nad tímto případem lítost a uvedla, že musela vypustit vodu z přehrady, aby zabránila větší katastrofě.

"Je politováníhodné, že došlo k nezamýšleným obětem na životech," řekl jihokorejským představitelům šéf severokorejské delegace.

Dnešní rozhovory se uskutečnily v době, kdy panují obavy, že se Severní Korea připravuje na další sérii raketových testů, které provedla už v pondělí u svého východního pobřeží.

Testy raket vnímají analytici coby snahu Pchjongjangu vylepšit si vyjednávací pozici před obnovením rozhovorů o problematickém severokorejském jaderném programu, k němuž KLDR v poslední době vyjádřila ochotu. Odpalování raket slouží coby připomínka schopnosti KLDR otřást regionální bezpečností, ale zároveň nejsou dostatečným ohrožením, aby rozhovory zmrazily.

Oba korejské státy spolu vedly válku v letech 1950 až 1953, která skončila jen příměřím, nikoli mírovou dohodou, což znamená, že Jižní a Severní Korea jsou stále technicky ve válečném stavu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů