Čtvrtek, 25. dubna 2024

Británie počítá škody po povodni biblických rozměrů

Británie počítá škody po povodni biblických rozměrů

Tisíciletá povodeň biblických rozměrů v Anglii, která postihla hlavně hrabství Cumbria, si vyžádala škody ve výši desítek miliónů liber. Prudké záplavy se vyžádaly životy dvou lidí, přičemž třetí člověk je už od soboty nezvěstný a nadále se po něm pátrá. Uzavřeno bylo 16 mostů a 25 silnic. Poškozeno je 1300 domů. Ještě v pondělí zůstává v evakuačních centrech na 60 lidí, kteří se nemohou vrátit domů, uvádí BBC.

Od čtvrtka do pátku spadlo v regionu více 314 milimetrů srážek za 24 hodin, což je anglický rekord. Nejvíce je postižena oblast Lake District. Srážkami, jaké podle úřadů neměly za posledních 800 let obdoby, byl zasažen i jih a západ Irska.

Dvě oběti a jeden nezvěstný

V pátek přišel o život konstábl Bill Barker, pod nímž rozbouřená voda strhla most ve městě Workington. Otec čtyř dětí zemřel den před svými 45. narozeninami.

Druhou obětí byl 46letý kanoista Chris Wheeler, který zemřel v devonském Dartmooru. Překvapilo ho náhlé zvýšení hladiny řeky Dart a skončil pod stromem, který spadl do řeky. Jeho tělo vyprošťovali záchranáři dvě hodiny.

Týmy se psy a vrtulníky letectva byly nasazeny do pátrání po 21leté ženě, kterou u Usku smetla povodeň. Pátrání pokračuje v pondělí, píší Daily Express a Daily Star.

Dva lidi byli ošetřeni s podchlazením.

Škody mají ohromný rozsah

Škody mohou podle pojišťoven vystoupat až na sto miliónů liber (2,8 miliardy korun). V Cumbrii bylo poškozeno na 1300 domů a úřady nařídily inspekci 1800 mostů, šest se jich úplně zřítilo a 16 je jich uzavřeno. Ve Workingtonu se zřítily všechny mosty až na jeden, který je ale vážně poškozen, má osmicentimetrovou prasklinu v hlavním oblouku a poklesl o třicet centimetrů. Hrozí, že 20 000 lidí bude zcela odříznuto.

Zavřeno je také 18 škol. Většina obchodů a úřadů i v pondělí zůstala zavřena. Lidem doporučili, ať nevycházejí ven.

V sobotu se situace zklidnila a v městečku Cockermouth v hrabství Cumbria zůstalo po opadlé vodě bahno a trosky. Práce na jejich odklízení však mohou zkomplikovat další deště, které se v příštích dnech očekávají. Nemají však už způsobit povodeň, o níž média informují, že měla biblické rozměry.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů