Úterý, 16. dubna 2024

Boj proti velké vodě se sám potýkal s povodní

Boj proti velké vodě se sám potýkal s povodní

Český Krumlov - Jedna etapa protipovodňových opatření na Vltavě v Českém Krumlově skončila.

V pondělí začaly pomalu ale jistě mizet z českokrumlovské Kájovské ulice panely, po kterých najížděla během minulých měsíců těžká technika na říční náplavku a do řeky Vltavy. Úsek protipovodňových prací mezi mostem Edvarda Beneše je tedy z valné části hotov.
Chvilka pro čísla

Z celkového množství odhadovaných čtyřiceti pěti tisíc kubíků vybagrovaného kamení a bahna se zatím vytěžila necelá polovina. "Odhadem asi tak 18 tisíc. Na jedno auto se vejde kubíků pět," uvedl výrobní ředitel stavební firmy Zvánovec Miloslav Šafář.

Jednoduchým vydělením vychází, že celkem dosud z řeky vyjelo 3600 plně naložených nákladních aut. Část vytěženého materiálu se vozí do bývalého lomu ve Vyšném, část použije město na rekultivaci vlastní skládky komunálního odpadu.
Veselo i neveselo

Půl roku práce na protipovodňových opatřeních přineslo i některá překvapení. Před třemi týdny spadl například pracovníkům do vody jeden z nákladních vozů. Ten se při popojíždění na vybagrované cestě pod Lazebnickým mostem převrátil do řeky, kde zůstal i s řidičem za volantem nehybně viset s kabinou těsně nad hladinou.

"Naštěstí se auto nepřevrátilo úplně celé, takže jej bagry poměrně rychle vytáhly zpět nahoru a řidič s ním dokázal opět odjet po svých," okomentoval s úlevou Miloslav Šafář.

O to raději vzpomíná na jinou příhodu: "Dva kluci, školáci, se pošťuchovali na Jelení lávce a to tak intenzivně, že jeden druhému shodil do vody školní tašku. Zrovna jsme s jedním bagrem pracovali u ostrova, takže bagrista lovil školákovi z Vltavy penál a učení."

Práce během léta zastavily také přívalové deště a vysoká hladina Vltavy. "Stáli jsme asi šest týdnů. Krumlovem tekla voda pořád i když už nepršelo, protože Lipno si vytvářelo rezervu," shrnul Šafář s tím, že nyní zbývá vybagrovat úsek řeky od Lazebnického mostu k pivovaru.

A co protipovodňová opatření na Polečnici? To už je úplně jiná stavba, shodují se jak Šafář, tak i Martin Poláček, technický dozor z Povodí Vltava. "A kdo ví, jak to s Polečnicí dopadne," doplnil Poláček.

Celý projekt je sice teoreticky připraven a prakticky stojí stále na stejném místě, na malém historickém mostku poblíž sportovní haly. Ten je tři roky zapsán na seznam kulturních památek a Českokrumlovská obec památkářská soudně bojuje proti jeho zbourání či přemístění do jiné lokality.

Věc a hlavně další tah je nyní opět na ministerstvu kultury. Kdy nastane, to se neví.

Protipovodňová opatření na řece Vltavě v rámci prvních dvou etap, tedy prohrábky a zpevnění svahů, byla zahájena 4. května 2009. Příprava stavby začala o dva týdny dříve. Investice těchto dvou etap si vyžádají 86 milionů korun. Investorem je státní podnik Povodí Vltavy.

Obdobná částka by měla později také uhradit podobná opatření na Polečnici.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů