Úterý, 19. března 2024

Voda v Bohumíně ohrožuje důležitou trafostanici, hrozí odpojení

Voda v Bohumíně ohrožuje důležitou trafostanici, hrozí odpojení

Bohumín (Karvinsko) - Stoupající voda ohrožuje důležitou rozvodnu elektřiny v Bohumíně na Karvinsku. Velká část města, kde žije 23.000 lidí, by jejím odpojením přišla o energii. V současné době rozvodna stále funguje. Dokud bude pro hasiče i pracovníky ČEZ bezpečná, budou ji držet co nejdéle v provozu. "Situaci se podařilo stabilizovat. Zůstává nám určitá rezerva. Voda ve stanici nestoupá," uvedla po 11:00 mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová. Dodala, že podobně se technici ČEZ snaží od vody uchránit i další rozvodnu v nedaleké Jateční ulici.

Ke trafostanici se však ze všech stran blíží voda. "Pokud se nám ji nepodaří uchránit, bude celé město bez elektřiny. To by zastavilo čerpání vody ze zaplavených prostor. Bude to boj. Bojujeme o každý centimetr," uvedla mluvčí. K rozvodně voda prosakuje přes improvizované hráze z pytlů s pískem.

Desítky hasičů a energetiků zpevňují pískovou hráz navezeným jílem. Voda prosakovala hrází a pomalu zaplavovala plochu, na které stojí transformátory. "Asi je to marná práce, vody je tolik, že to nejsme schopni zastavit," řekl hned ráno jeden ze zasahujících techniků. Výpadek rozvodny by zasáhl centrum města a velké průmyslové podniky, několik městských částí ale ohroženo není.

Podle mluvčí města je hlavním úkolem všech složek, které nyní ve městě působí, udržet rozvodnu co nejdéle v provozu. "Je to naše priorita," řekla Balcarová. Dodala, že podobná situace je i v okolí rozvodny v Jateční ulici. "Obě jsou na sobě závislé a pro město důležité. Kdyby nebyla v provozu jedna z nich, byl by to problém," řekla s tím, že v Jateční ulici energetici už odčerpávají vodu. "Z pytlů s pískem budeme stavět hráz," dodala.

Z pohlednu Moravskoslezského kraje je nejdramatičtější situace právě v Bohumíně a jeho městských částech. Voda zatopila řadu domů a hladina se stále drží na úrovni stoleté vody. "Zatopení centra města zatím nehrozí. Předpokládáme, že v nejhorším případě může dojít k zatopení sklepů," řekla Balcarová. Během noci museli hasiči evakuovat jednu rodinu bydlící v blízkosti povodňové hráze. "Hrozí, že voda přes hráz začne přetékat," vysvětlila.

Stoupající voda ohrožuje důležitou rozvodnu elektřiny v Bohumíně na
Karvinsku. Velká část města by jejím odpojením přišla o energii. V
současné době stále rozvodna funguje. Dokud bude pro hasiče i pracovníky
ČEZ bezpečná, budou ji držet co nejdéle v provozu.

Voda podle ní navíc ochromila také dopravu na železnici. "Stále platí výluky na železniční trati v třech úsecích Bohumín - Chalupki, Karviná, hlavní nádraží - Louky nad Olší a Ostrava-Svinov - Polanka nad Odrou," vyjmenovala výluky v rámci celého Moravskoslezského kraje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů