Pátek, 29. března 2024

Přestalo pršet, velká voda opadá. Ale hladina Moravy na dolním toku stoupá

Přestalo pršet, velká voda opadá. Ale hladina Moravy na dolním toku stoupá

V Kroměříži by Morava měla brzy kulminovat, obavy narůstají na Hodonínsku. Hladiny řek ve Slezsku klesají, stejná situace panuje i na Bečvě.

To nejhorší má většina zasažených oblastí na Moravě a ve Slezsku za sebou. Dobrou zprávou pro oblast Ostravska je to, že přestalo pršet a neočekávají se žádné větší srážky. Hladiny řek na horních tocích tak rychle klesají.

V Moravskoslezském kraji klesají hladiny všech řek. Třetí stupeň v šest hodin ráno platil na čtyřech místech.

Situaci sledujeme v on-line reportáži ZDE

Odra v Bohumíně, kde voda zaplavila desítky domů a způsobila velké škody, nejvyšší hladiny dosáhla už v úterý ráno. Tehdy řeka stoupla do výšky téměř 6,5 metru. Od té doby už pouze klesala a nyní je hladina na úrovni 6,15 metru. "Hladina tam klesá pozvolna. Během hodiny třeba o dva centimetry. Odhaduji, že pod úroveň třetího stupně se tam můžeme dostat dnes okolo poledne," míní pracovník povodí.

Situace se výrazně zlepšila i na Bečvě, která v posledních dvou dnech dělala velké problémy. Kromě Dluhovic na Přerovsku je na řece maximálně druhý stupeň povodňové aktivity.

Situace se zlepšila i v obci Troubky, symbolu záplav z roku 1997. I letos Troubky byly z drtivé většiny pod vodou, během noci hladina klesla asi o metr. V některých místech obce stále dosahuje až osmdesáti centimetrů.

Morava roste na středním a dolním toku

Přes noc stoupala zejména hladina Moravy na středním a dolním toku, v Kroměříži v první polovině noci až o deset centimetrů za hodinu, celkově o více než půl metru. Aby se voda vylila z koryta, musela by hladina vzrůst minimálně o půl metru, což je nepravděpodobné. V současnosti se totiž zvedá po centimetrech a brzy by Morava v těchto místech měla kulminovat.

Na Hodonínsku a Břeclavsku bude hladina nadále růst. Zatímco u Lanžhota větší materiální škody nehrozí, jelikož se voda vylije do lužních lesů, o několik desátek kilometrů proti proudu řeky je ohroženo několik obcí, například Rohatec. Voda zde zaplavila zahrádky na okraji obce.

Pro obyvatele zaplavených lokalit klesání hladin řek neznamená konec povodní. Naopak začátek boje s následky. Na řadu přijde odklízení spouště, kterou živel v posledních dnech způsobil.

8:53 V Beskydech napadlo půl metru sněhu

Zatímco v nižších polohách Moravskoslezského kraje lidé bojovali s velkou vodou, na nejvyšším vrcholu Beskyd Lysé hoře napadlo během posledních tří dnů 50 centimetrů sněhu. "Je to hodně kuriózní a na konec května neobvyklý úkaz. Co jsem zjišťoval, tak to nikdo z kolegů nepamatuje," řekl ČTK dispečer beskydské Horské služby.

Vytrvalé sněžení v posledních dnech doprovázel i silný vítr. "Sněžilo a foukalo i na dalších místech Beskyd. Na Javorovém vrchu už ale všechno roztálo a na Pustevnách se drží zbytky," doplnil záchranář s tím, že teploty se pohybovaly okolo minus jednoho stupně Celsia a dnes se už vyšplhaly nad nulu.

8:49 Situace na Přerovsku se zlepšuje

Hladina rozvodněné řeky Bečvy na Přerovsku nadále klesá. Třetí stupeň povodňové aktivity již platí pouze v Přerově, i tam se situace zlepšuje. Vody ubývá také v zaplavených Troubkách, zhruba polovina obce je ale stále pod vodou.

V nejvíce postižených místech Troubek zůstává do jednoho metru vody. Vedení obce očekává, že by se dnes část evakuovaných obyvatel mohla začít vracet do svých obydlí.

"Situace se postupně stabilizuje, v noci tu ubylo asi 50 až 60 centimetrů vody. V suchých oblastech lidé zřejmě již dnes začnou s úklidem, problém je ale v tom, že stále nejde elektřina. V dalších částech obce bude úklid možný, až opadne voda," řekl dnes ČTK starosta Troubek Radek Brázda.

8:34 Sever Moravy hlásí 20 uzavřených silnic

V Moravskoslezském kraji zůstává kvůli povodním uzavřeno zhruba 20 úseků silnic. Největší komplikace způsobuje uzavírka komunikací prvních tříd z Karviné do Českého Těšína a z Havířova do Ostravy přes Šenov. Nejvíce silnic je uzavřeno na Karvinsku, celkem deset. Velká voda tam přerušila dopravu zejména v Bohumíně.

V Ostravě je neprůjezdných celkem šest úseků, na Novojičínsku tři, na Frýdecko-Místecku dva a na Opavsku jeden.

V železniční dopravě se situace stabilizovala, železničářům se podařilo v úterý zprovoznit většinu zaplavených úseků. Jedinou neprůjezdnou tratí nadále zůstává železnice mezi Bohumínem a polskými Chalupkami.

8:28 Situace ve Zlínském kraji

Pozornost záchranářů ve Zlínském kraji je upřena k rozvodněné Moravě. Třetí stupeň povodňové aktivity platí na celém úseku řeky v kraji. Například v Kroměříži hladina od půlnoci stoupla o 30 centimetrů.

Záchranáři zintenzivnili práci na protipovodňových opatřeních. Zatím je to v intencích udržitelného stavu, ale znovu začínáme pytlovat a čerpat vodu, řekl dnes ráno ČTK mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Kromě Kroměříže trvá stav ohrožení také ve Spytihněvi a Otrokovicích na Zlínsku a v Uherském Hradišti. "Situace je vážná, ale není to dramatické natolik, abychom například museli evakuovat stovky lidí," poznamenal Mitáček. Hasiči v kraji řešili v noci jen akutní případy, pokračovali v čerpání vody a monitorovali řeky. Kritická místa Moravy pak osvětlovali.

8:16 Morava na dolním toku vzrůstá

Hladina řeky Moravy se na jejím dolním toku zvedá jen velmi pomalu. Jihomoravští vodohospodáři přepokládají, že ve Strážnici na Hodonínsku bude kulminovat dnes odpoledne a v Lanžhotě na Břeclavsku v noci. Měly by být dosaženy hodnoty z roku 1997. Rozlivy sice v této oblasti již nastaly, větší škody na majetku nevznikly, evakuace obyvatel není nutná, řekl ČTK Radomír Prudek z dispečinku podniku Povodí Moravy.

Ve Strážnici se hladina Moravy pohybuje těsně pod sedmi metry. Za noc vystoupala pouze o centimetr. Tok se již rozlil do okolního lesa. Nachází se dva kilometry od města a škody na majetku tedy ani v případě dalšího zhoršení situace nehrozí.

Problémové úseky jsou u Hodonína, kde desítky hasičů za pomoci několika set pytlů s pískem zpevnili Skařinskou hráz. Práce to byla náročná, protože oblast, v níž pracovali, je špatně přístupná a podmáčená. Pokud by se hráz protrhla, mohlo by to zaplavit nedaleký archeologický komplex v Mikulčicích.

8:00 To nejhorší má Odra za sebou

Hladiny rozvodněných řek v Moravskoslezském kraji pozvolna klesají. Navíc se výrazně snížila intenzita deště a ten by dokonce měl v následujících hodinách ustat úplně.

Nejvíce vody je v Bohumíně na Karvinsku, i zde by hladina Odry mohla klesnout pod úroveň třetího povodňového stupně okolo poledne. "To nejhorší máme za sebou," řekl ČTK před 06:00 dispečer Povodí Odry.

Pozitivní vývoj podle vodohospodářů jednoznačně ovlivnil pokles dešťových srážek. "Během posledních šesti hodin na území Moravskoslezského kraje spadlo jen dva až šest milimetrů," řekl dispečer.

Dodal, že třetí povodňový stupeň platí u přehrady Šance v Beskydech, na řece Stonávce v Hradišti, Lučině v Bludovicích, Olši v Dětmarovicích a Věřňovicích, Petrůvce v Petrovicích u Karviné a na Odře v Bohumíně.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů