Pátek, 29. března 2024

Velká voda se přesunula na jižní Moravu, sesuvy ničí lidem domy

Velká voda se přesunula na jižní Moravu, sesuvy ničí lidem domy

To nejhorší má většina zasažených oblastí na Moravě a ve Slezsku za sebou. Vydatné deště ustávají, podle meteorologů budou do neděle jen ojedinělé přeháňky. Hladiny řek klesají, ohrožení nyní platí pro dolní tok Moravy a Olši ve Věřnovicích, kde by měl přestat platit ještě dnes.

Morava bude na svém dolním toku kulminovat ve čtvrtek. Vysoké průtoky potrvají ještě několik dní. Plošně ale nemá ohrozit obce a města jihu Moravy.

Situaci sledujeme v on-line reportáži ZDE

V povodí Odry a horním povodí Moravy dochází ke zklidnění situace. Hladina na většině přehrad v povodí poklesla, vzestup hlásila dnes ráno pouze Slezská Harta. Koryta některých řek jsou prý poškozená. Začíná odstraňování překážek z vodních toků, zejména stromy a uvolňování průtočných profilů.

Situace v povodněmi nejvážněji postiženém Bohumíně se stabilizuje. Nemocnice, z níž bylo evakuováno 160 lidí, by mohla obnovit provoz v pátek. Trafostanici v Jateční ulici už voda neohrožuje vůbec.

V celém Moravskoslezském kraji a na Vsetínsku stále trvá kalamitní stav vyhlášený energetiky v pondělí. Bez proudu je asi 1200 domácností, což je o tisícovku méně než v úterý večer. Poruchy na vysokém napětí jsou již odstraněny. V Moravskoslezském kraji zůstává kvůli povodním uzavřeno zhruba 20 úseků silnic.

Podle odhadu krajů způsobí záplavy miliardové škody. Největším dluhem letošních povodní je podle ministryně životního prostředí Rut Bízkové nedokončená povodňová ochrana.

Situace se zlepšila i v obci Troubky, symbolu záplav z roku 1997. I letos Troubky byly z drtivé většiny pod vodou. Nyní se jejich obyvatelé vracejí do domovů, aby pro pojišťovny nafotili způsobené škody.

Velká voda na severu Moravy a ve Slezsku sice pomalu ustupuje, nad obyvateli se ale vznáší nová hrozba - sesuvy půdy.

V Dolních Domaslavicích nad přehradou Žermanice budou zřejmě muset kvůli sesuvu podmáčeného svahu zbourat tři domy, ve kterých se objevily nebezpečné praskliny. Svah se utrhl na území o rozloze 200 krát 300 metrů a situace je mimořádně vážná.

Sesuvy podmáčených svahů ohrožují i obyvatele v Bukovci na Jablunkovsku a Havířově na Karvinsku. Celkem byli za všech tří oblastí evakuováni obyvatelé šesti rodinných domů.

22:52 Konec kalamitního stavu Energetici na Moravě večer odvolali povodňový kalamitní stav, který tři dny platil v celém Moravskoslezském kraji a na Vsetínsku. Předběžné náklady na odstranění škod odhadl ČEZ na zhruba deset milionů korun. Bez elektřiny zůstávají v regionu jen stovky domácností hlavně v Bohumíně na Karvinsku a Troubkách na Přerovsku. Řekla to regionální mluvčí společnosti Alice Lutišanová.

Stovky domácností, které jsou ještě bez elektřiny, se nacházejí v zaplavených oblastech, kde zatím energetici nemohou obnovit přívod proudu. Kvůli silnému větru a dešti se v pondělí ocitlo bez elektřiny celkem přes 10 tisíc domácností. Většinu poruch na vysokém napětí se energetikům podařilo opravit v noci na dnešek. Přes den odstraňovali poruchy na nízkém napětí hlavně na Krnovsku, Třinecku, Novojičínsku a Přerovsku.
20:26 Povodeň se přesouvá na jih

Zatímco povodňová vlna v povodí řeky Moravy se posouvá na jih, ve Zlínském a Moravskoslezském kraji se potýkají se sesuvy podmáčené půdy. Zatím postihly více než desítku míst a ohrožují několik domů. Jejich majitelé z nich museli odejít.

V některých oblastech se už lidé do zatopených domovů vracejí a začínají s úklidem. Podle odhadů Asociace krajů způsobí záplavy miliardové škody, pojišťovny odhadují, že ohlášené škody klientů dosáhnou 320 milionů korun.

Některá místa jsou stále bez proudu, tepla či vody. Uzavřeny byly pozdě odpoledne téměř tři desítky silnic, na železnici se situace stabilizovala.

Meteorologové předpovídají, že do neděle budou přeháňky už jen ojedinělé a kromě ustávání deště se od čtvrtka výrazně oteplí. Do konce týdne bude oblačno s občasnými bouřkami.

18:48 Uzavřené silnice V Moravskoslezském kraji zůstává nadále kvůli povodním uzavřeno asi 15 úseků silnic. Nové problémy na silnicích začaly způsobovat sesuvy půdy, kvůli kterým policisté uzavřeli tři úseky na Frýdecko-Místecku. Na Opavsku zase hrozí vývraty stromů na komunikace v lesních úsecích. Železniční tratě jsou již v provozu všechny.

Největší komplikace způsobuje uzavírka komunikací prvních tříd z Karviné do Českého Těšína a z Bohumína do Ostravy. Z Bohumína do Ostravy se však lidé dostanou po nové dálnici.

Nejvíce úseků je stále uzavřeno na Karvinsku, celkem deset. Částečně se tam podařila zprovoznit silnici z Havířova do Ostravy přes Šenov. V Ostravě jsou neprůjezdné dva úseky.
18:31 Protržená hráz

U Kostic na Břeclavsku se protrhla hráz, voda z Kyjovky teče do polí. Závadu hráze na místě opravují vodohospodáři. Obydlí nejsou ohrožena.

18:30 Celkem 331 lidí bydlí jinde V souvislosti s povodněmi na Moravě a ve Slezsku už muselo vyhledat nouzové ubytování 331 obyvatel postižených obcí. Hasiči stále evidují jednu oběť a devět zraněných. Počet evakuovaných lidí vzrostl na 1198, bezprostředně před vodním živlem hasiči zachránili 241 lidí. Vyplývá to z údajů platných k dnešnímu poledni, které vpodvečer poskytl mluvčí generálního ředitelství hasičského sboru Radek Kislinger.

Mluvčí doplnil, že v 17:00 zasahovalo na celém území České republiky celkem 101 jednotek požární ochrany u 91 případů. Velká většina případů je právě v místech zasažených povodněmi.
16:30 Výpověď pro všechny

Při záplavách mohou dostat výpověď i zaměstnanci "na neschopence" či na mateřské. A to tehdy, když zaměstnavatel kvůli povodním ukončuje provoz.

16:09 Sedmdesát vojáků pro Ostravu

Na likvidaci povodňových škod v Ostravě bude třeba asi 70 vojáků. V krajském městě voda poškodila až 150 objektů. Škody budou ve stamilionech.

15:09 Evropská unie pomůže postiženým zemím Podle Českého rozhlasu byl na žádost Polska spuštěn unijní mechanismus společné civiliní obrany. Francie a Německo vyšlou na jih Polska týmy vybavené čerpadly. Postižené země také mohou čerpat z Fondu solidarity, který byl vytvořen po záplavách ve střední Evropě v roce 2002.
14:58 Charity zřídily povodňová konta

Humanitární organizace a charity zřídily konta na pomoc zatopeným oblastem, zatím pomáhají hlavně dodávkami úklidových potřeb, lehátky a vysoušeči.

Na pomoc lidem v zaplavených oblastech lze přispět na konto Člověka v tísni 72027202/0300 nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Povodňové konto humanitární organizace Adra je 40284028/0300, variabilní symbol 397, lidé také mohou na číslo 87777 posílat dárcovské SMS ve tvaru DMS ADRA.

Pokud by lidé chtěli přispět konkrétní obci, své povodňové konto zřídila třeba vesnice Troubky. Ta byla téměř zničena už při povodních před 13 lety. "Jsme vděčni za jakýkoliv finanční dar," vzkázala veřejnosti Vladimíra Rozsypalová z Obecního úřadu v Troubkách. Jejich číslo účtu je 43-6947840237/0100, variabilní symbol 9.

14:30 Ze Skutče míří na Moravu 660 vysoušečů

Základna logistiky ve Skutči na Chrudimsku dnes vysílá na pomoc povodněmi postižené Moravě 660 vysoušečů. Jde o všechny kusy, které má sklad k dispozici.

Hasiči mají v zemi celkem 12 skladů s věcmi pro krizové situace. Postiženým oblastem už poslali protipovodňové pytle, deky a lůžka. Vysoušečů zatím poskytli 800 a dalších 2500 kusů včetně těch ze Skutče ještě chystají.

14:10 Na protipovodňová opatření šlo více než 10,5 miliardy korun

Na protipovodňová opatření bylo v letech 2002 až 2009 vydáno více než 10,5 miliardy korun, srovnatelná částka je na ně připravena v letech 2010 až 2013.

13:42 Česká asociace pojišťoven odhaduje škody Česká asociace pojišťoven zatím eviduje 3203 pojistných událostí. Jejich celková hodnota činí téměř 319 milionů korun.
13:24 V Havířově, Bukovci i Dolních Domaslavicích se sesunuly svahy

V Bukovci se od rána sesouvá svah kopce Girová - na území o rozloze 1,5 kilometru čtverečního nad silnicí mezi Mosty u Jablunkova a Hrčavou. V Hálkově ulici v Havířově se dnes sesunul podmáčený svah nad tokem Stružník; evakuováni byli obyvatelé jednoho rodinného domu s autodílnou, který se nachází nad sesuvem. Podmáčený svah se začal sesouvat kolem poledne také v Dolních Domaslavicích, kde museli být evakuováni obyvatelé tří rodinných domů. K sesuvu dochází na území o rozloze 200 krát 300 metrů.

Beskydy jsou částí flyšového pásma, které se vyznačuje mnohonásobným rytmickým střídáním jílovců, prachovců, pískovců a slepenců, tedy propustných a nepropustných vrstev. Protože jednotlivé vrstvy různě vsakují vodu, hrozí podél nich sesuvy, jak ztěžknou.

13:12 Odhad škod na železnici - 350 milionů korun

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) předběžně odhadla škody způsobené záplavami na severomoravských kolejích na 350 milionů korun. Železničáři doufají, že jim na odstranění škod přispěje mimořádně stát.

V úterý se železničářům podařilo zprovoznit většinu zaplavených úseků, jedinou neprůjezdnou tratí nadále zůstává železnice mezi Bohumínem a polskými Chalupkami.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů