Pátek, 19. dubna 2024

Třináct a půl miliardy na povodně nestačí

První dobrá zpráva z povodní: Voda klesá. Lidé na Moravě se chystají na úklid a opravy.

Třináct a půl miliardy na povodně nestačí

Na ochranu proti povodním se v Česku vydalo od roku 1997 celkem 13,5 miliardy korun. Jak je nyní vidět na severu Moravy, nestačí to.

Většina prostředků totiž šla na menší stavby, které samy velkou vodu nezastaví. Problém je, že chybí velké, klíčové stavby. Na Moravě především přehrada Nové Heřminovy a suchá nádrž na horním toku Bečvy. V Čechách už se se stavbami začalo. Podél dolního toku Labe rostou valy a protipovodňové stěny.

Další miliardy dá na protipovodňové stavby v příštích letech ministerstvo životního prostředí, 34 miliard korun přijde z evropských fondů. Některé důležité stavby se kvůli nevyřešeným problémům s pozemky ale stejně nezačnou stavět dřív než za několik let.

Letošní povodeň už má zřejmě Morava téměř za sebou. Na řekách postupně přestávají platit nejvyšší povodňové stupně, situace se uklidnila i v Bohumíně na Karvinsku, který patří k nejpostiženějším místům. Provoz tamní nemocnice, kterou muselo opustit 160 pacientů, se obnoví pravděpodobně v pátek.

Na Moravany teď čekají týdny uklízení a oprav. Prezident Klaus je ale varuje: Nestavějte už domy na stejných místech. "Jakákoliv státní podpora na dostavbu a opravy domů by se měla dávat také ve vazbě na to, jestli dům stojí na místě, kde hrozí, že povodeň bude každý třetí rok, nebo ne. Velmi bych se přimlouval, aby peníze byly využity na poposunutí se o pět, deset metrů ve vesnici výše," řekl včera prezident.

Povodně zasáhly i okolní země. Také tam je situace klidnější. Slovensko se vzpamatovává, lepší je i situace v Polsku. Hladina Visly v Krakově přesáhla sice 40leté maximum, ale už začala klesat. Prší ale v Maďarsku, úřady očekávají komplikace na řece Hornád.


Proti povodním

13,5 miliardy dal už stát od roku 1997 na ochranu před povodněmi.

Peníze ale příliš nepomohly. Nepodařilo se totiž dobudovat zásadní velké stavby.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů