Pátek, 29. března 2024

Vláda přiklepla na škody z povodní další miliony, škody kvůli dešti stále přibývají

Vláda přiklepla na škody z povodní další miliony, škody kvůli dešti stále přibývají

Nevyužité peníze na povodně z loňska se využíjí na letošní škody. K dispozici je tak 320 milionů korun. Pojišťovny hlásí škody za 1,33 miliard korun, ale deště a bouřky o víkendu způsobily další problémy.

Vláda v pondělí schválila přesun peněz, které stát nevyužil při odstraňování následků záplav z roku 2009, na likvidaci letošních povodňových škod. Po schůzi kabinetu to řekl premiér Jan Fischer. Konkrétně ministři schválili přesun 320 milionů korun, které zprostředkuje ministerstvo pro místn í rozvoj.

O převodu další 1,1 miliardy korun bude vláda jednat později. Ty budou určený pro program Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou.

Z částky 320 milionů korun může program Podpora bydlení získat 300 milionů, na poskytování podpory stanovené vládním nařízením může jít 20 milionů korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj nyní poskytuje v rámci rychlé finanční pomoci lidem v postižených oblastech 30.000 korun na obnovení základního vybavení domácnosti. Lidé, které voda připravila připravila o střechu nad hlavou, dostanou v rámci této pomoci 150.000 korun. Obce, na jejichž území byl vyhlášen krizový stav, můžou dostat 200.000 korun na nákup a výstavbu ubytovacích jednotek.

Pojišťovny hlásí přes 14 tisíc událostí, o víkendu přibyly další

Pojišťovny měly k dnešnímu dni od klientů nahlášeno po záplavách, které zasáhly v minulých týdnech velkou část Moravy, přes 14.000 pojistných událostí za celkem 1,33 miliardy korun. Téměř 4900 škod pojišťovny vyřídily a včetně záloh zaplatily klientům asi 146 milionů korun. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnila Česká asociace pojišťoven (ČAP).

V dosud evidovaných škodách ale nejsou podle ČAP zatím zohledněny škody, které nastaly díky víkendovým bouřkám a silným dešťům. V souvislosti s víkendovými bouřkami a přívalovými dešti očekává ČP zhruba 1900 nových případů. Pojišťovny odhadují, že klienti nahlásí více než 19.200 škod za celkem 1,68 miliardy Kč.

Například Česká pojišťovna v letošním deštivém létě už eviduje 9286 případů za více než 600 milionů korun. "Na 90 procent všech záplavových a povodňových škod už je prohlédnuto, mnohé z nich i zcela zlikvidovány, ale po rozmarech počasí k nim stále přibývají další," řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek.

Nejčastěji jde o vytopené garáže a sklepy domů, ale také o rozbité střechy a několik poškozených automobilů, na které spadly větve či kusy krytiny. Nejvíce poškozených objektů očekává ČP z Brna a jeho okolí (zhruba 300), po vichřice a přívalový déšť napáchal hodně škod také na Blanensku (cca 150) a na řadě míst Vysočiny.

Kooperativě dosud nahlásili klienti v souvislosti s povodněmi přes 2300 škod za celkem 200 milionů Kč. "Po první květnové povodňové vlně se už začínají projevovat i škody, které působí červnové povodně. Od 1. června jsme už zaznamenali 600 nových škod za celkem 40 milionů korun," uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Pojistné plnění podle něj obdrželo téměř 40 procent klientů. Česká podnikatelská pojišťovna registruje po velké vodě 280 škod z majetkového pojištění ze celkem 58,5 milionu Kč.

Generali za necelý měsíc po první povodňové vlně nahlásili klienti asi 1100 škod za 77 milionů korun. Celkový účet letošních záplav prý není zdaleka uzavřen. Nejvíce rostou velké škody, jejichž sčítání trvá déle. Ke škodám z první povodňové vlny postupně přibývají škody ze záplav, vichřice a krupobití, které následovaly v dalších dnech a postihly postupně jižní a severní Moravu, východní a severní Čechy a Vysočinu. Ve všech případech půjde o stovky škody v řádech miliónů korun, upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů