Pátek, 19. dubna 2024

Olomoucký kraj vyčlenil další peníze na boj s komáří kalamitou

Olomoucký kraj vyčlenil další peníze na boj s komáří kalamitou

Vedení olomouckého kraje dnes navýšilo o půl milionu korun na jeden milion Kč částku určenou na likvidaci komáří kalamity. Původně vyčleněná suma 500.000 korun je již vyčerpána, komáří kalamita přitom ještě neskončila, řekl dnes ČTK hejtman Martin Tesařík (ČSSD). K přemnožení komárů přispěly letošní záplavy, které zasáhly především Přerovsko a Hranicko.
"Žádostí o pomoc s komáří kalamitou, se kterými se na nás obracejí obce a města, přibývá. Situace nyní podle odborníků graduje, domníváme se proto, že navýšení částky na jeden milion korun by již mohlo být dostačující," uvedl hejtman.
Obrovským líhništěm komárů jsou podle pracovníků krajské hygienické stanice lužní lesy v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Silná komáří aktivita je také v Kojetíně, Tovačově a na dalších místech na Přerovsku, které zasáhly záplavy.
"Míst postižených komáří kalamitou je v kraji velmi mnoho. Částka, o kterou kraj navýšil objem peněz určených na postřiky, se určitě může spotřebovat. Náklady na likvidaci jsou značné. Kalamita by mohla polevit do měsíce," řekl ČTK Josef Chmela z olomoucké krajské hygienické stanice.
Komáři se podle něj vylíhli od jara do květnových a červnových záplav ve čtyřech etapách. V současné době obyvatele postižených míst obtěžují především letní komáři, kromě nich se vyskytují i komáři jarní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů