Čtvrtek, 28. března 2024

Tři soutěsky čeká těžká zkouška. Kam až vystoupí voda?

Tři soutěsky čeká těžká zkouška. Kam až vystoupí voda?

Kuan-kan - Dosud nejdramatičtější zatěžkávací zkoušku vůbec prodělávají v těchto dnech Tři soutěsky, přehrada s největší vodní elektrárnou na světě. Rozsáhlé oblasti provincie S´čchuan v centrální části Číny postihly totiž nejničivější záplavy za mnoho desítek let a hladina vody za přehradní zdí se rychle zvedá.

V noci na úterý vystoupila voda o čtyři metry a do přehrady na řece Jang-c´ťiang v provincii Chu-pej nyní proudí rychlostí 70 tisíc kubíků za vteřinu. Hladina v přehradě o rozloze přes tisíc kilometrů čtverečních je ale stále 20 metrů pod kritickou značkou.

"Do přehrady vtéká rekordní množství vody, hranice sto tisíc kubíků, na kterou je dimenzována, však zcela jistě překonána nebude," řekl agentuře Reuters předseda představenstva společnosti Tři soutěsky Cchao-kuang-ťing.

FotogalerieČínu sužuje déšť a záplavy, nejhorší za poslední desetiletí

Z dvanácti zdymadel se nyní vypouští maximální možné množství vody, aby se přítok do přehrady zmírnil.

Záplavy v S´čchuanu si zatím vyžádaly na 150 mrtvých, desítky dalších osob jsou nezvěstné. Části provincie jsou odříznuty od světa a město Kuan-kan čelí vůbec nejhorší povodni od roku 1847.

Přehrada Tři soutěsky byla dokončena loni. Přehradní zeď je vysoká 185 metrů a její délka činí v koruně 1725 metrů. Projekt přišel na celkem 27 miliard dolarů a muselo být kvůli němu přestěhováno půldruhého milionu osob.

Zdroj: www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů