Pátek, 29. března 2024

Sníh z hor rozvodní řeky, hladiny stoupnou hlavně na severozápadě Čech

Sníh z hor rozvodní řeky, hladiny stoupnou hlavně na severozápadě Čech
Tající sníh z hřebenů hor zvedne v příštích dnech hladiny řek. Pro severozápad Čech bude od pátečního poledne platit povodňová pohotovost, upozorňují meteorologové. Na některých menších tocích není vyloučený ani nejvyšší stupeň nebezpečí. V celém Česku hrozí dnes a zítra ledovka, o víkendu náledí.

V Karlovarském, Plzeňském, Ústeckém a Libereckém kraji mohou hladiny vodních toků dosáhnout až 2. stupně povodňové aktivity, v ostatních krajích pak nejčastěji 1.stupně.

S ohledem na bourání ledových bariér na menších vodních tocích, není vyloučeno ani výjimečné dosažení 3. stupňů.

"Je vysoce pravděpodobné, že v tomto období definitivně odtaje sněhová pokrývka na většině míst v nížinách a středních polohách a ve velkých městech se definitivně zbavíme ledových nástrah na chodnících," řekl Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

V celém Česku platí i výstraha k náledí a ledovce. Platná je od dnešních 14:30 do pondělí 11:00. Ledovka se bude tvořit zejména ve čtvrtek a v pátek. Náledí pokryje silnice ze soboty na neděli.

Dnes a zítra se od vyšších poloh mohou tvořit sněhové jazyky a na horách závěje. Kvůli oteplení hrozí, že bude padat ze střech sníh a rampouchy.

Meteorologové doporučují při cestování sledovat dopravní zpravodajství a dodržovat pokyny Horské služby.

V pátek bude zataženo až oblačno. Ojediněle se objeví mlhy. Teploty se budou pohybovat kolem nuly. V západní polovině Čech místy vystoupí až k 7 stupňům nad nulou, naopak na Moravě a ve Slezsku ojediněle klesnou až na -4 stupně.

V sobotu bude oblačno až zataženo. Ojediněle se objeví déšť či mrholení, místy i mlhy. Nejnižší noční teploty +3 až -1 stupeň, nejvyšší denní 3 až 7 st.C. Ojediněle se může tvořit náledí nebo ledovka.

V neděli se na západě Čech kvůli studené frontě z Německa ochladí a v polohách nad 600 metrů nad mořem bude sněžit. Sníh či déšť se budou z oblohy snášet i v noci na pondělí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 2 do 6 stupňů.

V pondělí během dne ustanou srážky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od +2 do -2 stupňů, nejvyšší denní od -1 až +3 stupňů.

Výhled do zbytku pracovního týdne počítá s občasným deštěm na většině území. Na hřebenech hor budou srážky sněhové nebo smíšené. V noci při vyjasnění a sněhové pokrývce teploty klesnou až k -12 stupňům. Nejvyšší denní teploty vystoupí k 7 stupňům.

Zdroj: zpravy.idnes.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů