Pátek, 19. dubna 2024

Devět let po povodni nemá většina středočeských obcí hráze

Devět let po povodni nemá většina středočeských obcí hráze

Poslední majitel pole v Zálezlicích na Mělnicku blokuje zahájení výstavby protipovodňové hráze. Jeho pozemek obec potřebuje koupit, majiteli nabízí za metr čtvereční 60 korun místo běžných devíti korun. Majitel chce ale víc, pole odmítá i vyměnit za jiný pozemek, řekl ČTK starosta Zálezlic Jiří Čížek. Pokud obec pozemek nezíská do konce února, přijde o 100 milionů korun na stavbu hráze. Na ochranu před povodní čekají další středočeské obce.

Obec Zálezlice má na stavbu hotový projekt, přislíbeny peníze, dokonce i stavební povolení. Bez posledního pozemku ale začít nemůže. Potřebuje sice jen 1000 metrů, ochotna je však koupit hektarové pole. Majiteli nabízí 647.000 korun, ten ale chce o sto tisíc korun více. "To mu nemůžeme dát, řídíme se tabulkami, nemůžeme licitovat," uvedl starosta.

Obec proto plánuje nechat pozemek vyvlastnit. I když počítá s tím, že se soudy mohou táhnout i několik let. Spory o pozemky měla obec se třemi majiteli, přičemž dva už stihla vyřešit. "Asi to dopadne špatně, ten poslední člověk řekl, že to prostě neprodá. Vyčerpali jsme už všechny možnosti. Ještě s ním zkusím jednou promluvit," uvedl Čížek.

Zálezlice musejí mít všechny pozemky koupené nebo jinak vyřešené nejpozději do konce února, zjistila ČTK od ředitele Povodí Labe Václava Jiráska. Požaduje to ministerstvo zemědělství, od kterého má obec slíbeny peníze na výstavbu. Jinak o zhruba 100 milionů korun na hráz přijde. Je možné, že bude ještě otevřena třetí etapa podpory prevence před povodněmi po roce 2013. V roce 2002 byly při povodni ve vesnici čtyři metry vody, zdemolováno muselo být 120 domů a škoda dosáhla 150 milionů korun.

Když se Zálezlicím podaří pozemek od posledního vlastníka koupit, podá Povodí Labe do konce března na ministerstvo smlouvu o přistoupení k programu. To pak rozhodne, zda bude mít na zálezlickou hráz peníze. Ohranný val má být vysoký místy až osm metrů, území ochrání před záplavou ještě s mírnou rezervou proti množství vody, které přišlo v roce 2002.

Kritická je podle Jiráska také situace v Poděbradech na Nymbursku, kde má stavba stát zhruba mezi 30 a 50 miliony korun. Povodí Labe čeká na stanovisko strategického experta meziresortní komise, který přepočítává ekonomickou efektivnost. "Očekával jsem, že přepočet bude v prosinci na stole, dodnes ho nemám," uvedl Jirásek. Proto je investice v Poděbradech silně ohrožena. "Termín je napjatý, spíše už za hranicí," doplnil Jirásek.

Naopak v Mělníku se už letos s výstavbou hráze začne. Investorem akce za 545 milionů korun je Povodí Labe. Přípravná fáze projektu včetně dokumentace a schválení stavebního povolení bude trvat až devět měsíců, začalo se loni v říjnu. Ochrana Mělníka, jež má být dlouhá více než tři kilometry, bude mít tři samostatné části. Její součástí budou také vzpěrná vrata, a to v přístavu a při zaústění potoka Pšovka do Labe.

Kly na Mělnicku, kde při povodni před devíti lety přišla o střechu nad hlavou polovina lidí, nemají zatím dopracovanou dokumentaci k územnímu řízení s vydaným územním rozhodnutím. Velká voda v roce 2002 zaplavila 150 domů a přes šest desítek čekala demolice. Projekt je podle Jiráska ve fázi přípravných prací, které se určitě nepodaří uskutečnit při druhé etapě programu prevence před povodněmi, tedy do roku 2013. Obříství na Mělnicku je na tom podobně. Města Nymburk a Kolín nebyla podle Jiráska schopna zabezpečit dokumentaci k územnímu řízení, sehnat platné územní rozhodnutí a vypořádat pozemky.

Středočeský kraj patřil v roce 2002 k nejpostiženějším regionům. Voda zaplavila téměř sto obcí, smetla nebo vážně poškodila stovky domů a zaplavila řadu průmyslových podniků, poškodila infrastrukturu a způsobila obrovské ekonomické i ekologické škody. Záplavy si vyžádaly i lidské životy - ze 17 obětí povodní jich pět zahynulo právě ve Středočeském kraji. Škody dosáhly téměř 14,3 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů