Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nová nádrž v Brně zabrání vylévání znečištěné vody do Svratky

Nová nádrž v Brně zabrání vylévání znečištěné vody do Svratky

V srpnu 2013 má být hotová brněnská retenční nádrž, která při silných deštích zabrání vylévání znečištěné vody do řeky Svratky. Nádrž u soutoku Svratky a Svitavského náhonu bude stát přes 580 milionů korun. ČTK to zjistila z internetových stránek brněnského magistrátu.

Nyní stoka, která má na jihu Brna stejný objem jako řeka Svratka, nestačí při silných deštích odvádět vodu. "Pokud vydatněji zaprší, je zle. Kmenová stoka B nestačí odvádět masy znečištěné vody, které si přepady razí cestu ven, tedy většinou do Svratky a jejích přítoků," popsal problém Ivo Klemeš z brněnského magistrátu.

Hlavním úkolem nádrže bude zvýšený průtok vody zadržovat a zamezit tomu, aby se znečištěná voda dostala do řeky. Při rotaci vody ve dvou kruhových nádržích se oddělí nečistoty. "Jen při největších deštích bude již vyčištěná voda přepadávat do Svitavského náhonu a řeky Svratky," uvedl Klemeš. Po skončení deště čerpadla odčerpají znečištěnou vodu do stoky, kterou voda odteče do modřické čistírny.

Z Brna odvádí kanalizační a splaškové vody celkem šest kmenových stok. Stoka, které se retenční nádrž týká, začíná v městské části Žebětín a končí v čistírně odpadních vod v Modřicích. Slouží celé čtvrtině obyvatel Brna.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů