Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sítě měřicích stanic i modely ČHMÚ prošly od povodní vývojem

Sítě měřicích stanic i modely ČHMÚ prošly od povodní vývojem

Měřicí síť Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se za deset let, které uplynuly od katastrofálních záplav, zásadně změnila stejně jako předpovědní modely a další nástroje, s nimiž hydrologové pracují. S přesností a dostatečným předstihem ale ještě nedokážou předvídat lokální přívalové povodně. Na konferenci v Praze to uvedl pracovník ČHMÚ Jan Daňhelka.

V roce 2002 měli hydrologové k dispozici hodinové srážkové údaje z několika desítek profesionálních srážkoměrných stanic, několika klimatických stanic a existovaly už operativní radarové odhady srážek. Nyní mají při rozhodování v ruce okamžité hodinové, případně kratší úhrny z několika stovek stanic.

Podstatně se změnily i meteorologické předpovědní numerické modely. "Ve dvou krocích došlo ke zvýšení horizontálního i vertikálního rozlišení řádově ze zhruba 14 kilometrů na devět a následně na pět kilometrů," uvedl Daňhelka.

Připomněl, že velkým problémem povodně 2002 byla nedostupnost dat o vodních stavech v kritických fázích záplav. Nedostupnost stanic byla dána nejen jejich fyzickým zničením při vysoké vodě, ale i chybějícím telefonickým spojením kvůli zaplaveným rozvodnám.

Po povodni stanice přešly na technologii mobilních sítí, což mimo jiné umožnilo zvýšit frekvenci záznamu dat a jejich přenosu na každých deset minut. V současnosti je 318 automatizovaných vodoměrných stanic, celkem jich má být automatických všech 516.

Hydrologické předpovědní modely byly zavedeny po moravských povodních v roce 1997, od té doby prošly dalším vývojem.

Zatímco velkou vodu na dolních tocích se daří ve velké míře předpovídat, určit lokální přívalové povodně současnými prostředky přesně a s dostatečným předstihem hydrologové zatím neumějí, přiznal Daňhelka. Přesto je možné označit potenciál jednotlivých povodí k tvorbě rychlého povrchového odtoku, a tedy k vzniku přívalové povodně, a to na základě charakteristiky krajiny a dat o aktuální nasycenosti povodí. Nově začal ústav pravidelně vyhodnocovat množství zásob vody ve sněhu.

Nejenom technologie a zlepšení organizace povodňové služby ČHMÚ je podle Daňhelky pro budoucnost důležitá, důraz je podle něj třeba klást i na získané zkušenosti, a to hydrologů, vodohospodářů i uživatelů předpovědí a veřejnosti.

Nad dalším rozvojem ČHMÚ visí hrozba vládních rozpočtových škrtů. Jak už dříve ministerstvo životního prostředí, které je zřizovatelem ústavu, uvedlo, předpovědí by se však úsporná opatření dotknout neměla.

Soňa Remešová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů