Čtvrtek, 28. března 2024

Mojí povinností je pokračovat

Když se v roce 1920 poprvé rozsvítily ve Slabcích lampy elektrického osvětlení, byla to taková záře, že z okolní přijely tři hasičské sbory v domnění, že tu hoří. Proud tehdy do obce tekl z malé vodní elektrárny, kterou ve svém mlýně na Berounce vybudoval Václav Čech. Unikátní technická památka funguje dodnes.

Mojí povinností je pokračovat

U vstupu do Čechova mlýna u Šlovic na Rakovnicku visí nástěnka, na které je na jedné straně napsáno "národa chlouba" a pod tím "národa zhouba". Majitel elektroskanzenu Petr Čech zde nabízí stotisícovou odměnu tomu, kdo zbaví právní cestou funkce úředníky ze Správy CHKO Křivoklátsko a odboru životního prostředí Městského úřadu Rakovník.

"Vypsal jsem na ně odměnu padesát tisíc, teď jsem ji zvýšil, protože když je něco vyhlášeno kulturní památkou národa, tak se to nemá ničit," zlobí se energický inženýr.

Jádro sporu spočívá podle něj v tom, že ničivé povodně, které v roce 2002 silně poničily zařízení skanzenu, odnesly také patnáct chatek v areálu mlýna. Většinu jich tisíciletá voda zničila úplně, ale tři z nich donesla až na hranici, za kterou se voda nedostala. Podle Čecha jsou teď chatky logicky na místě, kam už další povodeň nedosáhne. Úředníci ovšem požadují, aby se vrátily znovu na místo, odkud je velká voda spláchla. Šlovický mlynář se bojí, že při další povodni by chatky - pokud by se přemístily na původní místo - mohly elektroskanzen znovu poškodit. "Když to ale neudělám, hrozí mi exekuce," vysvětluje Petr Čech.

Na vsi dřív než ve městě

Prohlídka unikátní malé vodní elektrárny je výjimečnou výpravou do počátků doby elektrické v Česku. Na jedinečně dochovaném technickém zařízení elektrárny, v němž vyniká generátor značky Siemens z přelomu 19. a 20. století a naftový motor Škoda z 20. let 20. století, vám vnuk zakladatele elektrárny Petr Čech mimo jiné ukáže, jak se elektřina vyráběla před téměř sto lety. Seznámíte se i s dnešní podobou elektrárny, využívající k výrobě elektřiny stejně jako ve svých počátcích ekologickou sílu řeky Berounky.

"Můj pradědeček Jakub koupil za deset tisíc zlatých mlýn pod námi a Křivoklátem - Nezabudický mlýn. První syn tam zůstal, druhý se přiženil sem, to bylo někdy kolem roku 1896, a třetí syn se přiženil do samoty nad Liblínem. Náš rod takhle opanoval Berounku, máme tu hluboké kořeny. S výrobou elektrické energie začal dědeček. Byl pionýr a nebál se toho," vzpomíná pan Čech v obývacím pokoji, kde na zdi visí originál slavného Fialového poustevníka, známého z povídek Oty Pavla.

Šlovická malá vodní elektrárna už v roce 1918 jako první na okrese Rakovník a jako jedna z prvních v celém Československu začala napájet střídavým proudem místní elektrickou síť. Mlýny Slabce a Slapnice, kamenolom Bílý kámen, osm okolních vesnic a přilehlé chaty. "Přitom v nejbližším velkém městě, Rakovníku, byl první elektrický proud až v roce 1925. Ovšem jen pro pár domků v okolí pivovaru," vysvětluje majitel skanzenu.

Bolševické Pompeje

"Strýček zásoboval za války lidi moukou za tu nejnižší cenu a riskoval tak život. Schovávali se tady navíc partyzáni, a když jsem byl malý kluk, měli tu štáb. Myslím, že na svůj rod mohu být ve všech směrech pyšný a je moje povinnost, abych pokračoval," je přesvědčený pan Čech.

mlýn"Po roce 1948 to tady bylo znárodněné," pokračuje. "Pompeje, které způsobili bolševici tím, že to zavírali, jsou vlastně dnes výhodou, protože nikdo staré zařízení neodtáhl do sběru. Sedlák může stodolu postavit vedle a staré zařízení tam nechat, ale elektrárna je pořád na jednom místě. Když se zařízení modernizuje, tak se staré vyhodí. Proto se toho v tomto směru na jiných místech tak málo zachovalo. Po restituci jsem dostal mlýn zpátky a vyplatil jsem sourozence, takže dnes je čistě v mých rukou."

Elektroskanzen se otevřel veřejnosti a stal se oblíbeným výletním místem. Pořádají se tu i konference. Nejbližší akcí na břehu Berounky budou 8. září oslavy 150. výročí narození Emila Kolbena, na něž naváže mezinárodní vědecká konference "Fenomén Českomoravská Kolben-Daněk - Emil Kolben (1862-1943) a jeho doba". Zavítat do Čechova mlýna by ten den měl také vnuk slavného průmyslníka Jindřich Kolben.


"POMPEJE, KTERÉ ZPŮSOBILI BOLŠEVICI, JSOU VLASTNĚ DNES VÝHODOU."
Petr Čech
majitel skanzenu

ELEKTRÁRNA DNES

Turbíny pracují pod podlahou strojovny, v tzv. kašně. Tam vtéká voda po otevření stavidla náhonu, do kterého přivádí vodu pevný jez. Ten byl postaven napříč řekou nad mlýnem.


JAK SE TAM DOSTAT

Z Rakovníka do obce Hřebečníky, zde odbočte na Šlovice, na začátku obce doprava, pak doleva silničkou až k Berounce.

JAK NA TO

ELEKTROSKANZEN ČECHŮV MLÝN
Otevírací doba: po domluvě na telefonu majitele objektu (Ing. Petr Čech): 313 550 249, 604 754 449
www.elektroskanzen-slovice.cz

KAM NA JÍDLO

U ROZVĚDČÍKA
Zastavte se v legendárním hostinci U Rozvědčíka, který je známý z povídek Oty Pavla. V létě tu potkáte spoustu vodáků a ochutnat můžete oblíbené ovocné knedlíky anebo svíčkovou. www.hostinecurozvedcika.cz

TIP NA VÝLET

SKRYJSKÁ JEZÍRKA
Malý vodopád a vodní plocha ve skalní soutěsce Křivoklátska. Jde o tříkilometrový výlet z obce Skryje po modré značce, ke konci přelézáte kameny v korytě potoka.

AUTOR: Libor Michalec

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů