Pátek, 29. března 2024

V Nové Vsi na Liberecku se s následky předloňské povodně potýkají dodnes

V Nové Vsi na Liberecku se s následky předloňské povodně potýkají dodnes

Nová Ves (okr. Liberec) získala v krajském kole soutěže Vesnice roku 2012 v Libereckém kraji diplom za odstraňování následků ničivé povodně z roku 2010.

Charakter zástavby v Nové Vsi (asi 750 obyv.) je typicky venkovský, roztroušený v údolí říčky Jeřice. Nejstarší záznamy o ničivé povodni v obci jsou z roku 1897. Po této živelní katastrofě se v letech 1904-1906 vystavěly přehrady Mlýnice a Fojtka. Další záznam o povodni se datuje rokem 1958. Extrémní ničivá povodeň zasáhla obec i v roce 2010. >>Živel naprosto zdemoloval jeden dům, dva domy zničil částečně a asi 15 domů zůstalo neobyvatelných,<< líčí starosta Jaroslav Müller.

Obec přišla o většinu lávek a mostů a ty, které vydržely nápor vody, byly značně poškozené. Velká voda poničila rovněž přístupové komunikace a obecní vodovod. Zkáze neušlo ani fotbalové hřiště a hřiště pro volnočasové aktivity. Zasažena byla také hasičská zbrojnice i s technikou. Obec tehdy zůstala naprosto paralyzována, nemá místní rozhlas, bez dodávky elektrické energie a telefonického signálu.

>>Odstranit povodňové škody se nám vcelku podařilo v období dvou let, ale s následky povodně se potýkáme ještě dnes. Propadají se další podemleté komunikace a propustky, zaznamenáváme další sesuvy půdy. Starosti nám však dělají také stále častější přívalové deště, které neblaze působí na psychiku občanů,<< dodává starosta.

NENECHAT SE PŘÍŠTĚ ZASKOČIT

Obec vyvíjí velké úsilí při získání preventivních opatření. V červnu 2011 provedla cvičení povodňové komise na prověření nového povodňového plánu obce. Byl testován i protipovodňový varovný systém ochrany obyvatel před povodněmi současně s bezdrátovým rozhlasem. Do cvičení se zapojily hasičské sbory Mikroregionu Jizerské Podhůří a všechny nadřízené orgány. Tato protipovodňová opatření byla vyhodnocena jako velice účelná.

Nová Ves vloni požádala o dotaci z OP Životní prostředí na pořízení otestovaných varovných systémů a zařízení. Dotace by podle všeho měla být schválena a obec chystá výběrové řízení na dodavatele.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů