Středa, 24. dubna 2024

Aktuální předpověď od 18:00

Aktuální předpověď od 18:00

Informace povodňové služby Ministerstva životního prostředí o hydrometeorologické situaci dne 5.6.2013 k 18:00 hodin.

Meteorologická situace:

Od západu zasahuje nad naše území nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. Východ území bude zpočátku ovlivňovat mělká tlaková níže nad východní Evropou.

Předpověď na noc

V Čechách polojasno až oblačno. Na Moravě a ve Slezsku oblačno až zataženo, v Jeseníkách a Beskydech místy, jinde jen ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Ojediněle mlhy. Nejnižší teploty 11 až 7 °C.

Počasí ve čtvrtek:

Oblačno, přechodně místy i polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Na většině území přeháňky, místy bouřky, zejména v odpoledních hodinách ve východní polovině území. Nejvyšší teploty 18 až 22 °C.

Předpověď počasí je pro nasycené povodí příznivá.

Hydrologická situace:

Na dolním toku Labe proběhla (Mělník) nebo během dnešní noci a zítřka budou probíhat (Ústí nad Labem, Děčín) kulminace, kulminuje střední tok Lužnice. Očekávané srážkové úhrny již nejsou v povodněmi zasažených oblastech významné.

Dosažené SPA 18:00 (PDF, 40 kB )

Přehled exponovaných profilů:

Profil Vltava - Malá Chuchle 2360 m3/s 432 cm 17:50

Profil Labe - Mělník 3550 m3/s 901 cm 16:50 (odhad)

Profil Labe - Ústí 3660 m3/s 1066 cm 16:50

Profil Labe - Děčín 3820 m3/s 1058 cm 16:50

Závěr

Na horních úsecích toků hladiny klesají. K 5. 6. 2013, 18:00 hod. bylo v povodí Vltavy, Ohře, Labe a Dyje 18x 3. SPA a 19x 2. SPA. Průtoky vodních toků v závěrovém profilu povodí Vltavy v Chuchli a Vraňanech klesají, dolní tok Labe stoupá, kulminace proběhla v Mělníku a kulminační průtok postupuje po dolním toku Labe. Střední tok Lužnice kulminuje a lze zde očekávat dlouhou dobu zvýšené stavy hladin. Morava a Slezsko nejsou významněji zasaženy s výjimkou toku Dyje, kde byl dosažen 2. SPA v profilu Travní Dvůr.

Pracovníci hlásné a předpovědní služby ČHMÚ, MŽP a dispečinky Podniků Povodí spolupracují s aktivními povodňovými komisemi. Všechna vodní díla ve správě podniků Povodí Vltavy, Ohře, Labe a Moravy jsou v provozu a funkční.

Praha a povodí Vltavy:

Přítok do Orlíka je na poklesu. Dolní tok Sázavy je též na poklesu. Klesají i všechny toky v povodí Berounky včetně Berounky. Průtok Vltavy v Praze a na dolní Vltavě bude velmi zvolna klesat v závislosti na poklesu Berounky, Sázavy a přítoku do VD Orlík. Zároveň se bude podle možností (a ve snaze nezhoršovat situaci na toku pod vodními díly) prázdnit retenční prostor Vltavské kaskády.

Povodí Labe:

Kritická situace je na celém dolním toku Labe od Mělníka po státní hranice na úrovni hladiny nižší než Q100. Vzhledem k transformacím probíhajícím na Mělnicku a Litoměřicku s velkými rozlivy povodňové vlny do plochy území lze očekávat částečné snížení úrovně původně očekávaných kulminačních průtoků.

V Mělníku je stav v 17:50 hod. 901 cm a průtok lze odhadnout na 3550 m3/s . Kulminaci v Ústí nad Labem očekáváme dnes v nočních hodinách při dosažení 1100 až 1130 cm, tj. 3900 až 4120 m3/s (k 17:50 hod. je průtok 3660 m3/s a stav 1066 cm.). V Děčíně očekáváme kulminaci zítra ráno na úrovni cca 4000 až 4220 m3/s, aktuální stav v 17:50 hod. je 3820 m3/s a 1058 cm. Hodnotu odtoku Labe v závěrovém profilu v Hřensku lze odhadnout ve výši 4300 m3/s. Tyto hodnoty budou pravděpodobně ovlivněny rozlivy na velké části dolního toku Labe. Z tohoto důvodu lze předpokládat delší dobu pro zklidnění situace oproti ostatním tokům.

Morava a Slezsko:

Na Moravě a ve Slezsku je aktuálně pouze 1x 2. SPA na Dyji v profilu Travní Dvůr. Situace na tocích v Čechách vzhledem k příznivému vývoji počasí se již uklidňuje kromě dolního toku Labe, kde je stále kritická.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů