Pátek, 29. března 2024

Ekologické zemědělství je v plenkách

Ekologické zemědělství je v plenkách
Severní Čechy - Ekologické zemědělství v severních Čechách je na počátku dlouhé cesty k prosperitě. Oproti západní Evropě jsou naši zemědělci o několik let pozadu, ale věří, že budou stejně úspěšní jako jejich západní kolegové. V současné době podniká na severu Čech na dvaapadesát ekologických zemědělců. Sdružují se v nevládní neziskové organizaci PRO-BIO se sídlem v Šumperku, která v České republice prosazuje a podporuje ekologické formy hospodaření a spotřebu biopotravin. \"Nejvíce jich je na Ústecku a Děčínsku, asi šedesát až sedmdesát procent ekologických zemědělců z Ústeckého kraje je ve svazu. Sever konečně pochopil, že v ekologickém zemědělství je budoucnost. Předloni a loni se jejich počet značně zvýšil, v příštích letech bude narůstat pravděpodobně mnohem pomaleji,\" tvrdí správce regionálního centra svazu PRO-BIO Zdeněk Ferlinger. Ekologičtí zemědělci na severu slaví úspěchy Jana Radičová z ekofarmy Babiny II. loni dokonce získala prestižní titul ekozemědělec roku. Se svou rodinou hospodaří už šest let na pozemcích, které se nacházejí vysoko nad rušným krajským městem. Jsou obklopeni lesy a loukami, na nichž se pasou krávy, kozy a koně. Pod ekofarmu spadá osm set hektarů půdy, stáda osmi set krav, sto třiceti koz a osmnácti koní. Na dalších zhruba třiceti hektarech jsou ovocné stromy. Ekofarma se dnes výrazně specializuje na masná plemena. \"Od produkce mléka jsme ustoupili, pro ni nejsou tady v podhůří ideální podmínky. Také nám nebylo příjemné odstavovat telata od matek,\" říká Radičová. Do budoucna mají Radičovi i zajímavé plány s chovem koz. Agrofarma Merboltice na Děčínsku funguje od roku 1992. Obhospodařuje čtyři sta hektarů zemědělské půdy, z toho je asi čtyřicet hektarů orné půdy, na které pěstuje plodiny pro svá zvířata. Zabývá se hlavně chovem dobytka, její zaměstnanci se starají o sto deset krav, osmdesát ovcí a tři koně. Ty jsou prý podle majitele farmy Ludvíka Eflera pro radost. \"Produkujeme mléko a jateční jehňata. Do budoucna bychom chtěli vyrábět sýry a mléčné výrobky, ovcí by mělo být tři sta až čtyři sta. Problémy s odbytem mléka nemáme, ale cena by mohla být vyšší,\" míní Efler. Ekologický zemědělec Jaroslav Boháček ze Žandova na Ústecku plánuje za rok produkovat ekologické hovězí maso, které bude dodávat do svého obchodu. V současné době chová na sto šedesát krav. Výhodou ekologického zemědělství je podle Boháčka to, že dostává stejné dotace jako zemědělství konvenční, přičemž ekologičtí zemědělci nemusí chovat nějaká obrovská stáda. Cena ekologických výrobků je vyšší Náklady na ekologické výrobky jsou vyšší než na obvyklé produkty, což se samozřejmě projevuje na jejich ceně. Na druhé straně ale dostane kupec kvalitnější zboží. Přesto se zatím ekologické potraviny ještě nedostaly hlouběji do povědomí lidí a jejich odbyt není takový, jak by si zemědělci představovali. Přesto je většina ekologických zemědělců v tomto směru optimistická. \"Závisí to na ceně. Pokud bude cena ekovýrobků vyšší tak o deset procent než cena běžných produktů, bude o ně určitě zájem. Střední vrstvy si uvědomí, že za zdravé výrobky je třeba si připlatit,\" říká Efler. O ekovýrobky je podle Radičové velký zájem. \"V budoucnosti chceme vyrábět bio-potraviny. Poptávka je naštěstí už dnes celkem solidní, protože své výrobky prezentujeme na různých akcích. Suroviny z babinské ekofarmy jsou a budou určeny především pro lidi z kraje,\" řekla. Podle Ferlingera do budoucna zájem o ekovýrobky určitě poroste. \"Jistě u nás vzniknou takové bioobchody jako například v Bavorsku. Jestli budou lidé toto zboží kupovat, záleží na tom, zda budou mít peníze. Lidé s vysokoškolským vzděláním, rodiny s dětmi a nemocní lidé dají ekovýrobkům jistě přednost,\" věří Ferlinger. Zemědělci věří, že je čekají světlé zítřky Lidé z oboru tvrdí, že ekologické zemědělství je na severu Čech a potažmo v celé České republice teprve v plenkách, ale čekají ho prý světlé zítřky. Neprodukuje totiž nadbytky, což se líbí Evropské unii. Ekologické zemědělství je do budoucna také velkou šancí pro nezaměstnané. \"Sedlák si může najmout třeba pět žen na okopávání plodin místo jednoho člověka, který bude dělat chemický postřik. Bude tu dostatek pracovních míst,\" uzavřel Ferlinger. Problémem je podle Eflera to, že ekologické zemědělství je u nás teprve v počátcích, nejvíce se rozvinulo za posledních čtyři až pět let. Zatímco v zemích západní Evropy je už na vysoké úrovni. \"U nás je to všechno teprve ve vývoji, je to hudba budoucnosti, ale věřím, že se tu ekologické zemědělství postupem času prosadí. Je to otázka podpory státu. V současné době se stát staví k tomuto odvětví pozitivně, ale otázkou je, jaké to bude po vstupu do Evropské unie,\" míní Efler. Podle Radičové má ekologické zemědělství v Ústeckém kraji budoucnost už kvůli přírodě. \"Naše farma je vzdálena asi sedmnáct kilometrů od Ústí a jsou tu prameny pitné vody. Naší úlohou je šetřit životní prostředí v okolí krajského města, aby bylo zachováno pro další generace,\" uzavřela Radičová. Ekofarmy se živí hlavně láskou Především láska k přírodě a ke zvířatům je tou hlavní silou, která drží ekozemědělce v Libereckém kraji nad vodou. Vydělat se totiž na hospodaření bez umělých hnojiv a konzervačních látek nedá. Peníze, kterými stát biofarmy dotuje, jsou jen symbolické, tisícovka na hektar pole. \"Začali jsme před deseti lety bez jakýchkoli dotací. Teď jen přežíváme. Stát by měl biofarmy podporovat víc. K ekologickému hospodaření nás přivedla láska k přírodě a přesvědčení, že chemie je všude kolem nás dost, tak proč to nezkusit bez ní,\" řekl Josef Šourek, který má biofarmu v Plavech na Jablonecku. Je jedním z mála zemědělců, který ze svého mléka připravuje už hotové potraviny, tvaroh a měkký sýr. \"Už pole obděláváme bez umělých hnojiv, takže krávy spásají jen to, co je pro ně zdravé a přirozené,\" dodal. Přírodně hospodaří v celém Libereckém kraji ještě několik dalších farmářů, například Petr Zeman v Ludvíkově na Frýdlantsku. Ten dodává mléko mlékárně v Příšovicích, kde ale končí také mléko z velkochovů. \"Tam však slijí Zemanovo biomléko do jedné cisterny s normálním mlékem. Lidé, kteří si kupují běžné mléko, tak ani nevědí, že s ním pijí současně i biomléko,\" upozornil místopředseda agrární komory Jablonec nad Nisou - Liberec Jiří Teplý. Šluknovský výběžek se může pochlubit také ekologickými jatkami. Zvířata tam sice umírají podobným způsobem jako na ostatních jatkách, ale nesmějí se porážet spolu s těmi z velkochovů. Farmáři u Kamenického Šenova tak dodávají na trh i biomaso. Biomaso většinou nabízejí svým zákazníkům hypermarkety. \"Biopotraviny jsou k mání už všude ve světě. Nebráníme se biofarmám. Jen nevidíme například v kvalitě biomléka a mléka z velkochovů až takový rozdíl. Na druhé straně je pravda, že biopotravin si naše společnost necení dost,\" poznamenal Jiří Teplý. Zdroj: Severočeské noviny Autor: ZUZANA MINSTROVÁ MARKÉTA VANÍČKOVÁ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů