Středa, 24. dubna 2024

Vlci se začali zabydlovat v německých lesích

Vlci se začali zabydlovat v německých lesích

NEUSTADT - Nebojte se vlků, tato zvířata se o člověka vůbec nestarají, opakuje Gesa Kluthová, pracovnice biologického úřadu Lupus v saském městě Neustadtu.

Tato třiatřicetiletá bioložka se svou spolupracovnicí Ilke Reihardtovou sleduje, jak se v Německu po vybití v 19. století vlci opět zabydlují. Vše prý nasvědčuje tomu, že se těmto zvířatům na německém území bude dařit.

První vlci se vrátili do německých lesů před třemi lety. Páru vlků, který přešel polsko-německou hranici, se tehdy v Dolní Lužici narodila tři vlčata, letos pět dalších.

Pouhých třicet kilometrů západně od této v současnosti nejstarší vlčí smečky na německém území se nedávno v oblasti Dolní Lužice usídlil další vlčí pár. Ojedinělá zvířata pak pozorovali lidé také v Braniborsku a Meklenbursku. „Nepřekvapuje nás to,“ říká Kluthová. „Vlk je toulavé zvíře a rád poznává jemu neznámé lesy.“

Pracovnice Lupusu se snaží, aby vlci nalezli v Německu nový domov. Myslivci a zemědělci však volají po jejich co nejrychlejším vyhubení. „Rolníkům nevadí, když jejich pole ničí divoká prasata. V jejich představách je hlavním nepřítelem vlk,“ stěžuje si Gesa Kluthová.

Myslivci tvrdí, že šedé šelmy už zabily mnoho jelenů, srnců i divokých prasat. Jednatel Mysliveckého sdružení Meklenburska Rüdiger Brandt se však vlků zastává. „To, že vlci páchají škody v lesích, je nesmysl. Jen loni bylo v Meklenbursku usmrceno 131 tisíc srnců, jelenů a divokých prasat. Z toho ulovili více než devadesát procent myslivci a něco přes deset tisíc zvířat zahynulo při dopravních nehodách. Počet zvířat, která se stanou kořistí vlků, je zanedbatelný,“ upozorňuje myslivec Brandt.

Nedávno však vlci spáchali masakr, který saské rolníky pořádně rozezlil. Vlčí smečka napadla stádo ovcí poblíž městečka Mühlrosen a roztrhala 33 zvířat. Pracovnice Lupusu teď přesvědčují chovatele ovcí, aby pastviny chránili elektrickými ploty. Saská vláda se v takovém případě zavázala, že uhradí škody, které vlci na stádech ovcí napáchají.

Zdroj: Ekomail

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů