Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na Šumavě budou vodní elektrárny nebo ekofarmy

Na Šumavě budou vodní elektrárny nebo ekofarmy

Borová Lada - včera se v obci konalo setkání představitelů šumavských obcí se zástupci Ministerstva životního prostředí.
\"Tato informativní schůzka nám měla pomoci řešit specifické problémy jednotlivých regionů či přímo obcí. Projednávali jsme zde například dopad výstavby malých vodních elektráren na Šumavě. Výstavbu rodinných ekofarem, jaké podmínky stanoví stát, zda přispívá státní dotací. Starostové se zajímali o systém požární ochrany v území národního parku a výhled v zonaci NP Šumava, zda se budou zvětšovat první zóny, a zda budou všechny bezzásahové,\" informovala včera starostka Stanislava Barantálová.
Jednání se zúčastnili starostové z Horní Vltavice, Nových Hutí, Borových Lad a Strážného. Ministerstvo zastupovala RNDr. Alena Vopálková.
\"Společně jsme rozebírali koncepci Národního parku Šumava v souvislosti s vydanou strategií ministerstva životního prostředí. Uvažovali jsme, zda se víc přiklonit k ochraně přírody, nebo naopak posílit hospodařící drobné rolníky. Zástupci jednotlivých regionů zde projednávali konkrétní problémy v obcích,\" dodala starostka. Připomeňme, že zmíněná strategie byla předmětem jednání také nedávné Rady NP Šumava.

Zdroj: Listy Prachaticka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů