Čtvrtek, 25. dubna 2024

Katalog mizející přírody

Katalog mizející přírody

Vědci zatím zdokumentovali třináct procent všech živočišných a rostlinných druhů na Zemi. Možná některé zmizí dřív, než je důkladně prozkoumají.

Letošní seznam ohrožených druhů už obsahuje 12 259 zástupců fauny i flóry, z nichž mnozí se zřejmě nedožijí ani příštího desetiletí. Od šestnáctého století podle propočtů zmizelo z povrchu planety 762 druhů rostlin a živočichů, dalších 58 dnes žije pouze v zajetí. Neblahý vývoj akceleruje a odborníci odhadují, že nebýt člověka, mizela by fauna a flóra desetitisíckrát pomaleji. V letošní zprávě Mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) lze najít snad jedinou pozitivní věc: podařilo se objevit zástupce jedenácti druhů, které už byly považovány za zmizelé.

Poslední naděje

Na letošním seznamu lze mezi vážně ohroženými druhy nově najít například jihoafrického králíka říčního; zbývá méně než 250 plodných párů. Kromě ztráty přirozeného prostředí je nejvíc ohrožují lovci, divoké kočky a psi. Králík s charakteristickýma dlouhýma ušima a černohnědým pruhem na spodní čelisti mívá jednoho potomka ročně a málokdy víc než čtyři za život. Neradostný osud postihl také jednu z největších sladkovodních ryb, sumcovitou Pangasianodon gigas žijící v jihovýchodní Asii v oblasti Mekongu. Počet kusů tvora, který dorůstá délky až tří metrů a váží okolo 300 kilogramů, poklesl za posledních 13 let především kvůli nadměrnému rybolovu o 80 procent. Jeho přežití komplikuje také stavba přehrad na vodních cestách, po kterých migruje. Na hraně se pohybuje rovněž jedenadvacet druhů albatrosů či desítky různých žraloků a delfínů žijících ve Středozemním moři, kteří hladovějí v důsledku sílícího rybolovu. Počty některých delfínů se snížily za posledních třicet let na polovinu. Ve velkém ohrožení jsou též jihoafrické opice vřešťan, chápan a kosman.

Ostrovní genocida

Hynou také malí hlemýždi žijící na Galapágách, jejichž populace rychle ustupuje \"pod tlakem\" zvířat dovezených lidmi, především koz a vepřů. Blízko stavu ohrožení se nachází dalších osmačtyřicet druhů místních plžů. Právě na křehkou, často nebezpečně narušenou rovnováhu původně uzavřených ostrovních systémů letos upozorňují ochranáři především. Z ostrova Nanebevzetí ležícího v Atlantském oceánu tisíc kilometrů od afrického pobřeží takto zmizely čtyři druhy rostlin kvůli zvířatům, která s sebou přivezl člověk. Podobná situace je na ostrovech Tristan da Cunha, Svatá Helena a na Falklandech. Na Havaji se ohrožení ještě násobí divokou výstavbou a cestovním ruchem. Přibývající počet obyvatel a návštěvníků omezuje přirozené prostředí rostlin. V důsledku toho se letos do seznamu ohrožených druhů dostalo 125 místních druhů (z nich 85 je ve vážném nebezpečí). Dva druhy, Clermontia peleana a palma Cyanea superba, boj letos prohrály. Ani sladkovodní želvu žijící na Seychelách už nikdo nikdy neuvidí stejně jako dalších osm živočichů včetně tasmánské dešťovky, kterou vědci naposledy zaznamenali v roce 1971. \"Zápis donedávna izolovaných druhů na listinu ohrožených nás varu je, že lidská aktivita by z některých ostrovů mohla učinit ekologicky i esteticky pustou zemi,\" varu je Achim Steiner, ředitel Mezinárodního svazu pro ochranu přírody. \"Na druhou stranu právě lidé dokážou přírodu obnovit, jak ukazují případy čínského ibise, přímorožce nebo bílého nosorožce.\"

Zdroj: Týden

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů