Pátek, 29. března 2024

Lidé protestovali proti kácení lip

Lidé protestovali proti kácení lip

Stovka lidí s transparenty protestovala v sobotu proti výstavbě nového supermarketu v Šumperku. Kvůli stavbě totiž padne sedm vzrostlých lip a demolice čeká velkou část zdejší historické tovární budovy.

Šumperk - \"Chraňme stromy našich otců,\" vyvolává heslo parta kluků a mávají transparenty vyzývajícími k záchraně stromů, které mají padnout kvůli přístupové cestě k budoucímu supermarketu společnosti Diskont Plus v Šumperku.
Lidé, kteří se na protestním mítinku sešli, by v areálu bývalé textilní továrny v Lidické ulici z počátku dvacátého století viděli raději nové byty. \"Chceme zabránit tomu, aby byly kvůli stavbě supermarketu pokáceny staré lípy podél silnice. Místo postavení šestého, či možná dokonce sedmého supermarketu ve městě by se tovární budova mohla přestavět na byty, které jsou určitě potřebnější,\" řekl Jan Čáp - jeden z organizátorů protestního setkání a petice, pod níž se podepsalo zhruba třináct set lidí.
\"Nejsme žádní političtí aktivisté, Zelení nebo Děti Země. My jsme řadoví občané tohoto města. Není nám lhostejné, že naše stromy jsou lhostejné úředníkům i politikům,\" uvedl další z organizátorů akce Alois Pístecký.
Nespokojení občané vyšli do ulic v době, když již stavbě nového supermarketu prakticky nic nebrání. Společnost Plus Diskont totiž vlastní pozemek a má všechna potřebná povolení. \"Je to obtížná situace. Ještě máme určitou naději v tom, že se můžeme obrátit na Českou inspekci životního prostředí, aby záměr pokácet lípy prošetřila,\" uvedl Čáp.
Společnost Diskont Plus kvůli odporu některých obyvatel Šumperka částečně pozměnila své plány a nyní počítá s tím, že část tovární budovy zachová. Zavázala se také přispět na zeleň v okolí. \"Po jednání s odpůrci jsem měl za to, že jsme se dohodli na kompromisu. Teď nevím, co si mám o dalším protestu myslet,\" uvedl již dříve Jiří Fiala ze společnosti Plus Diskont Praha.
Starosta Šumperka Zdeněk Brož (Nezávislí) tvrdí, že město mělo při jednáních s investorem jen omezené možnosti. \"Firma získala i přes naše odvolání povolení k demolici i ke kácení lip. Naopak nabídla vybudování světelné křižovatky a náhradu zeleně v hodnotě jednoho milionu korun,\" uvedl před měsícem Brož.
Pokračování na straně D2

Pokračování ze strany D1
Právě na starostovu adresu padalo mezi demonstranty nejvíce výtek. \"Pan Brož se v tomto případě neukázal jako pravý starosta. Místo aby vyzkoušel všechny možné cesty, jak zabránit kácení, stále tvrdil, že město v podstatě nemůže nic dělat, protože mu stromy ani přilehlá budova nepatří. Nevím, proč nepřišel vysvětlit svůj postoj,\" zlobil se Pístecký.
Z vedení města dorazil mezi demonstranty místostarosta Petr Suchomel (KDU-ČSL), který radnici obhajoval. \"Město se opakovaně vyslovilo proti stavbě dalšího supermarketu i proti kácení stromů, ale správní orgány daly souhlas. Mohu říct, že to nikomu z radních nebylo lhostejné,\" řekl Suchomel. Vyzval, aby demonstranti nehanobili starostu. \"Je v tom nevinně. Udělal pro zachování objektu i zeleně, co bylo možné,\" řekl Suchomel.
Upozornil, že pozemek s bývalou textilkou nikdy nebyl majetkem města a soukromý majitel jej prodal obchodnímu řetězci Plus Diskont. \"Ani lípy nejsou na půdě města, ta patří spolu se silnici do majetku Olomouckého kraje, takže naše možnosti, jak je zachránit, byly velmi omezené.\"
Potvrdil to i ochránce přírody Milan Mátl. \"Odbor životního prostředí městského úřadu kácení povolil i přes odvolání města,\" řekl Mátl.
\"Nemůžeme státní úředníky pracující na radnici kontrolovat. Platí je sice město, ale my do jejich rozhodnutí nemůžeme jakkoli zasahovat,\" vysvětlil radní Jan Havlíček (nezávislý). Místostarosta Suchomel podotkl, že demolici budovy bývalé textilky a kácení lip nestojí už nic v cestě. \"Obě rozhodnutí jsou pravomocná a není proti nim odvolání.\"

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů