Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministerstvo: Evropská ptačí území vyhlásíme před vstupem do EU

Ministerstvo: Evropská ptačí území vyhlásíme před vstupem do EU

Ministerstvo   životního   prostředí  chce ještě před vstupem do Evropské unie vyhlásit jednačtyřicet významných ptačích území, která se mají stát součástí evropské soustavy zvláště chráněných oblastí Natura 2000. Česko se k tomuto kroku zavázalo při vstupních jednáních s Bruselem. Problémem ovšem je, že sněmovna počátkem listopadu zamítla novelu zákona o  ochraně   přírody  , která počítala se vznikem sítě Natura 2000, jejíž součástí budou i ptačí lokality.
Ministerstvo se proto rozhodlo urychleně připravit návrh nového zákona, který by byl zaměřen hlavně na ptačí území. S dalšími lokalitami pro soustavu Natura 2000 má Česko relativně čas. Stačí, když příští rok pošle do evropské centrály návrh národního seznamu, který nejprve bruselští úředníci posoudí.
\"V zákonu, který jsme začali připravovat, bude jenom to nejnutnější. Později bude nutné zákon ještě doplnit,\" vysvětluje náměstek  ministra   životního   prostředí  Ladislav Miko. Návrh by měl být hotov do Vánoc, aby ho vláda a Parlament stačily projednat ještě před vstupem země do unie v květnu příštího roku.
Návrh má počítat rovněž s případným odškodňováním majitelů, jejichž pozemky se stanou součástí Natury 2000, a  ochrana   přírody  by omezila jejich hospodaření.
Právě ochrana vlastníků byla hlavním důvodem toho, proč sněmovna původní návrh nepřijala. Poslanci tvrdili, že zákon by příliš omezil práva majitelů pozemků.
Sněmovna tím ovšem zemi vystavila hrozbě vysokých sankcí od Evropského soudního dvora. Za nedodržování  ekologických  směrnic unie muselo před třemi lety zaplatit Řecko pokutu několik miliónů eur.
Poslanci ohrozili i čerpání peněz z evropských fondů. Například Česká správa letišť žádá miliardu korun na rozšíření letiště v Ruzyni, k žádosti ale musí předložit stanovisko, jestli stavba neohrozí lokalitu začleněnou v soustavě Natura 2000.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů