Čtvrtek, 28. března 2024

Nové chráněné území bude hájit pět druhů vzácných ptáků

Nové chráněné území bude hájit pět druhů vzácných ptáků

Nové chráněné území, které by mělo vzniknout na rozhraní Mladoboleslavska a Českolipska, má ochránit pět vzácných ptačích druhů celoevropského významu.

Ekologové zde chtějí chránit jeřába popelavého, slavíka modráčka, lelka lesního, skřivana lesního a orla mořského. Navrhovaná oblast bude součástí soustavy evropsky významných chráněných území Natura 2000.
Jednáním o vzniku chráněné oblasti Českolipsko - Dokeské pískovce a mokřady je pověřena Správa Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. V následujících dvou týdnech se proto uskuteční série veřejných jednání, na kterých se lidé budou moci dozvědět více informací o projektu Natura 2000 a připravované oblasti ochrany ptactva.
Jednání se chystají na Českolipsku v České Lípě, Doksech, Zahrádkách, Jestřebí, Provodíně, Ralsku a Bezdězu a na Mladoboleslavsku v Bělé pod Bezdězem. Vznik nové chráněné oblasti ptactva neměl nijak výrazně změnit stávající hospodaření zemědělců, lesníků či rybářů v této oblasti. Naopak mají šanci, že jim některé zvýšené náklady bude stát kompenzovat.
I když mají nová ptačí území vzniknout začátkem května okamžikem vstupu Česka do Evropské unie, Česko dosud nemá v této oblasti jasně vymezenou legislativu v souladu s předpisy Evropské unie. To podle odborníků komplikuje práci i při přípravě těchto území.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů