Čtvrtek, 28. března 2024

Evropský program ochrany ptactva pobouřil radu kraje

Evropský program ochrany ptactva pobouřil radu kraje

Olomouc Krajský úřad nesouhlasí se způsobem, jakým mají být podle evropského programu Natura 2000 chráněni ptáci v regionu. Případná omezení by se podle hejtmana Jana Březiny ( KDUČSL) dotkla více než 17 procent území kraje. Hejtmanství proto adresovalo svůj protest ministerstvu životního prostředí.
\" Nemáme nic proti těmto živočichům, ale vypadá to, že jejich ochrana je na úkor všech ostatních biologických druhů, včetně člověka,\" řekl Březina. Uvedl, že podle Natury by nemohli vodáci sjíždět Moravu a ztížen by byl pohyb osob v lesích. Omezení se má dotknout i vojenského výcvikového prostoru Libavá. \" Tlumočili jsme svůj nesouhlas, v případě Libavé dokonce důrazný,\" potvrdil hejtman.
Ornitolog Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické ( ČSO) připomněl, že program Natura 2000 zatím nemá u nás právní základ. Poslanci jej zatím nepřijali, i když je jednou z podmínek přičlenění k Evropské unii. \" Oblasti ochrany ptactva nejsou přírodní rezervací. Liší se vždy podle druhu, který chrání. Účelem je, aby počet ptáků byl zachován na současné nebo lepší úrovni,\" vysvětlil Vermouzek. \" Nejde o celoroční zákaz, ale stanovení priorit v době hnízdění,\" doplnil.
Ivo Machar z Chráněné krajinné oblasti ( CHKO) Litovelské Pomoraví uvedl, že již nyní ekologové doporučují vodákům neprojíždět asi pěti procenty úseku Moravy. \" Žádáme je, aby se vyhnuli místům, kde hnízdí pisík, kulík nebo ledňáček. V tomto prostoru na ně apelujeme, aby směrem na Hynkov pokračovali Tichou Moravou,\" upozornil Machar. Podle něj již nyní na území republiky existují přísnější normy než v unii. Hejtmanství vadí především způsob projednávání ochranářských opatření. \" Evropskou legislativu jsme si sami zdeformovali tak, že téměř připomíná dekrety o půdě,\" prohlásil hejtman Březina. Konstatoval, že v takových případech nemůže být krajská ani obecní samospráva opomíjena.

Zdroj: Olomoucký den

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů