Pátek, 19. dubna 2024

Ptáci se musí chránit i na Lounsku

Ptáci se musí chránit i na Lounsku

Lounsko, Žatecko, Podbořansko - Není žádným tajemstvím, že ptáci jsou na celém světě ohroženi ničením a znečišťováním životního prostředí i přímým pronásledováním a lovem. Proto byl také v Anglii vytvořen program ochrany ptactva, do kterého se zatím zapojilo na 40 zemí. Program je rozdělen do čtyř hlavních oblastí, a to výzkumu, politiky a legislativy, ochranářské aktivity a vnitřního rozvoje organizací. U nás je partnerskou organizací Česká společnost ornitologická, která se do tohoto programu zapojila širokou aktivitou svých členů.
Jedná se například o mapování výskytu chřástala polního, jehož významná část populace žije také v Doupovských horách. Dále se jedná o ochranu populace sokola stěhovavého a rarocha velkého, což se slibně vyvíjí v Labských pískovcích, kde již hnízdí několik párů sokola stěhovavého. Slušné výsledky byly také dosaženy v monitoringu čápa bílého a čápa černého. Před vstupem do EU bylo také určeno několik významných ptačích území, jejichž vyhlášení je však nepřijetím nového zákona o ochraně přírody ohroženo.
Česká ornitologická společnost se samozřejmě zapojila i do takových akcí, kterých se může zúčastnit kterýkoliv občan. Jedná se například o Vítání ptačího zpěvu, nebo Evropský či Světový festival ptactva, které probíhalo i v okolí Loun.
Proč je nutná ochrana ptactva, je možné vyčíst z několika čísel. V Evropě je známo celkem 514 druhů ptáků, z nichž je 195 druhů ohroženo a z nich dokonce 23 druhů vyhynutím. Z těchto druhů bylo u nás zastiženo do r. 1998 celkem 458, což je 89,1%. Podle současného příslušného zákona je z toho 124 druhů zařazeno mezi chráněné a ohrožené a z nich pak 35 kriticky ohrožených.
Na bývalém území okresu Louny bylo do současnosti zastiženo 256 druhů, z nichž je 110 ohrožených a z nich pak 28 druhů kriticky. Není tedy pochyb, že se jedná o program, který bychom měli všichni podpořit.

Zdroj: Deník Lučan

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů