Pátek, 29. března 2024

Nový šéf parku chce na Šumavě změny

Nový šéf parku chce na Šumavě změny
Ředitelem Národního parku Šumava bude od příštího roku ministerský úředník Alois Pavlíčko. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek dal na doporučení výběrové komise a z třinácti přihlášených vybral dvaačtyřicetiletého Pavlíčka, který dříve pracoval na referátu životního prostředí Okresního úřadu v Prachaticích.

Šumava - Zatímco ekologičtí aktivisté, se kterými byl dosavadní ředitel Ivan Žlábek na ostří nože, Ambrozkovu výběru tleskají, starostové obcí v parku tvrdí, že Pavlíčko s ničím novým nepřijde.

Bude nový šéf trnem v oku ekologům?

Nový ředitel by neměl být trnem v oku členům nevládních organizací v čele s Hnutím DUHA, které věří, že po letech hádek se správou parku najdou společnou řeč a Pavlíčko jim bude více nakloněn. \"Je to uznávaný odborník. Pod jeho vedením se může Šumava změnit v národní park, který skutečně chrání unikátní přírodu. Věřím, že bude realizovat kroky navržené ministerstvem, které jsou správné,\" řekl Jaromír Bláha z Hnutí DUHA. Ministr Ambrozek minulý týden naznačil, že Pavlíčko bude víceméně jeho prodlouženou rukou a udělá přesně to, co považuje ministerstvo za správné. \"Šumava změnu potřebovala. Nový ředitel se musí soustředit na novou strategii péče o šumavský národní park, která musí respektovat mezinárodní standardy v ochraně přírody i místní podmínky,\" sdělil Ambrozek.

Bývalý ředitel radost z Pavlíčka nemá

Dosavadní ředitel Ivan Žlábek, který oficiálně odejde ze svého křesla na silvestra, včera radost z jmenování nového ředitele neměl. \"Nekomentuju to. Není to můj problém, ale problém ministra Ambrozka. Každopádně ale mému nástupci v začátku pomůžu,\" řekl Žlábek. Sám Pavlíčko, jehož vzorem hlavně po organizační stránce je sousední Bavorský les v Německu, chce zcela razantně změnit komunikaci mezi správou parku, obcemi a aktivisty. \"Chci spolupracovat na partnerské bázi a společně vytvářet projekty. Užší by měla být i spolupráce s bavorskou stranou. Pomůže mi s tím nový tým spolupracovníků, kde ale počítám i s lidmi, kteří již nyní v managementu správy parku jsou a dělají svou práci dobře,\" řekl Pavlíčko a neupřesnil, kolik lidí bude nových a kolik si ve vedení ponechá.

Starostové tvrdí, že v parku se nic nezmění

Starostové obcí v parku se ihned, jakmile se začalo křeslo pod současným ředitelem Žlábkem kymácet, postavili na jeho stranu. Většina z nich teď nechce o novém řediteli proto příliš mluvit a ti odvážnější říkají, že Pavlíčko stejně nic nezmění. \"Jako starostové se vůbec podivujeme, proč Žlábka odvolávají teď a nenechali jej alespoň do důchodu. Jsem zvědavý, co vymyslí nový ředitel převratného pro park a jak bude bojovat s kůrovcem jinak,\" řekl starosta Nových Hutí Jiří Petráň. Nový ředitel potvrdil slova ministra Ambrozka, že se bude držet osnovy nalajnované ministerstvem životního prostředí. \"Je třeba ještě tuto vizi dopracovat, ale ztotožňuji se s ní,\" řekl. Alois Pavlíčko vystudoval Zemědělskou fakultu v Českých Budějovicích. Od roku 1982 až do roku 2001 pracoval na referátu životního prostředí Okresního úřadu v Prachaticích a pak se stal zmocněncem ministra pro koordinaci podmínek v evropských parcích a chráněných územích. Je členem Společnosti pro ochranu motýlů a řídil projekt Atlas Rhopalocer 2000. Podílí se na projektu Květena Šumavy.

VÁCLAV JANOUŠ
Zdroj: Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů