Pátek, 29. března 2024

Bobr způsobuje škody v lužním lese v Lanžhotě

Bobr způsobuje škody v lužním lese v Lanžhotě

Břeclav Škody, které hlavně v zimě způsobuje v lužním lese bobr, jdou podle lesníků do statisíců. Chutnají mu nejen mladé dubové porosty, ale dokáže zlikvidovat i vzrostlé topoly, jak v letošní zimě zaznamenali lesníci z polesí Soutok v Lažhotě na Břeclavsku.
\" Největší škody vznikají právě v našem polesí. Je to tím, že územím polesí Soutok protékají řeky Kyjovka, Dyje i Morava a protíná je síť kanálů. Je to pro ně mimořádně výhodné území, mají tu ideální podmínky: vodu, kanály, dřeviny. Ve vodních tocích se bobr u nás usídlil a podle škod je vidět, že jeho stavy se každoročně zvyšují,\" řekl vedoucí polesí Jiří Švirga. Svoje tvrzení doložil vyčíslením škod. V roce 2002 byly škody v polesí Soutok odborníky odhadnuty na 35 tisíc korun. Za sedm měsíců loňského roku to bylo již skoro 300 tisíc korun.
\" V současné době vyčíslujeme škody za druhé pololetí roku 2003,\" dodal Jiří Švirga a ukázal část lužního lesa, který před osmi lety zalesnili. \" Každý lesník musí trpět, když vidí, jak nám bobři tento mladý porost začali letos v zimě likvidovat. Doslova vyčistili část mladého lesa kolem vodního kanálu. V jiné lokalitě polesí se letos pustili do vzrostlých topolů a kácejí jeden za druhým. Problém se zvětšuje a nikdo ho neřeší, protože bobr patří mezi zvláště chráněné živočichy.\"
Zatímco lesníci tvrdí, že v polesí Soutok je přebobrováno, ochránci přírody jsou jiného názoru. Lesníci stav bobrů v polesí Soutok odhadli na 150 kusů, ochránci přírody argumentují třiceti kusy. Ze zákona jsou chráněna přirozená i umělá sídla bobrů i jejich biotop. Bobr totiž skoro na sto let z naší přírody vymizel. Vrátil se k nám v polovině 70. let a tehdy logicky všichni jásali. Bobr v naší přírodě nemá přirozeného nepřítele.
Lesní závod Židlochovice, pod který polesí Soutok náleží, přizval k řešení otázky bobrů řadu odborníků z řad ochránců přírody, státní správy i lesníků. \" Podle zákona máme povinnost do 48 hodin po zjištění škod nahlásit je orgánu státní správy, u nás je to Městský úřad Břeclav. Jejich pracovník osobně ověří všechny škody a sepíše protokol. Ten pak předá krajskému úřadu. Dohodli jsme se, že nyní škody budeme sledovat měsíčně a hlásit je státní správě,\" konstatoval Jiří Švirga. Jaké řešení lesníci navrhují? \" Uplatnil bych u bobra stejný systém jako u zvěře. Máme stanoveny normované stavy zvěře pro naši oboru a musíme sledovat únosnost obory, aby zvěř nezpůsobovala škody na porostech. I pro bobra by mohli odborníci stanovit únosný počet. Zbývalo by vyřešit otázku, co s bobry, kteří budou nad normované stavy. To by byl úkol pro ministerstvo životního prostředí,\" předkládá svůj návrh Jiří Švirga.

Zdroj: Zlínské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů