Pátek, 19. dubna 2024

Soutok u Lanžhota ovládli bobři

Soutok u Lanžhota ovládli bobři

Lanžhot - Největší polesí v Česku, které tvoří u Lanžhota na Břeclavsku asi čtyři a půl tisíce hektarů lesů, vodních ploch a luk, se potýká s bobry. Správci lesa vidí řešení v regulaci stavu bobrů. S tím ale nesouhlasí ochranáři.
\"Z našeho pohledu se situace vážně zhoršuje,\" řekl pracovník polesí Jiří Švirga. Doplnil, že bobři se na soutok řek Dyje a Kyjovky, tvořeném mnoha vodními kanály, vrátili před téměř třiceti lety.
Dlouho s nimi nebyly problémy. Ty začaly až před rokem. A loni se situace ještě zhoršila; od ledna do srpna způsobili bobři škody za tři sta tisíc korun. \"Pokud chceme zachovat kvalitní porost, musí se snížit stavy bobrů,\" uvedl Švirga. Podle jeho odhadu žije nyní na Soutoku asi 150 bobrů. Jejich počet lze snížit odchytem nebo povoleným odstřelem.
Lesníci tvrdí, že bobři na Soutoku vadí i dalším obyvatelům lesa. Ohryzávají například i strom, na němž je hnízdo mimořádně vzácného orla královského. Ochranáři přitom vědí jen o dvou hnízdech tohoto ptačího dravce v České republice.
\"S tím, že se bobři přemnožili, nesouhlasíme. Jejich populace se odvíjí podle množství potravy, kterou ve svém revíru mají. K odchytu nebo odstřelu bobrů není důvod,\" řekl dnes Josef Chytil z Chráněné krajinné oblasti Pálava.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů