Pátek, 19. dubna 2024

Appian Group dá Českému Švýcarsku milióny korun

Appian Group dá Českému Švýcarsku milióny korun

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek je po Cyrilu Svobodovi druhým členem vlády, který má před privatizací Severočeských dolů přímou vazbu na společnost Appian Group, vážného zájemce o koupi této těžební firmy. Appian, který ovládá Mosteckou uhelnou, se od letošního roku stal hlavním partnerem Národního parku České Švýcarsko a každý rok mu poskytne několik miliónů korun.
Ambrozek, nejvyšší šéf národních parků, tvrdí, že spojenectví Appianu a Českého Švýcarska nebude mít žádný vliv na jeho rozhodování o privatizaci Severočeských dolů. \"Ubezpečuji vás, že to pro mé rozhodování není žádným měřítkem. Klíčová bude cena a podnikatelský záměr,\" říká Ambrozek.
Nabídku Appian Group vyhodnotila meziresortní komise jako nejhorší ze tří uchazečů. Na prvním místě se umístila slovenská finanční skupina J & T, na druhém slovensko-česká Penta.

MEZITITULEK: Svoboda přiznal, že je ve střetu zájmů
Ambrozkův kolega ve vládě, ministr zahraničí Svoboda před časem vládě oznámil, že je při privatizaci Severočeských dolů ve střetu zájmu. Působí totiž v nadačním fondu Most naděje, v jehož správní radě sedí i Antonín Koláček, šéf Appianu. Ministr zahraničí nevyloučil, že se při rozhodování o privatizaci dolů zdrží hlasování.
Svoboda se dokonce objevil na společné fotografii s Koláčkem na pozvánce Appianu na akci k 17. listopadu. Ambrozek zase spolu s Koláčkem napsali úvodní slova k výpravné publikaci o Českém Švýcarsku, která vyšla koncem roku.
\"Cením si zájmu o region a ochranu přírody, to u velkých firem nevidíme často,\" říká Ambrozek. Dodal, že Appian nepřispívá přímo do národního parku, podpora směřuje do obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Jejím spoluzakladatelem je však park.

MEZITITULEK: Appian chce těžit více
Ambrozek uvedl, že ho spojenectví mezi Českým Švýcarskem a Appianem nepřiměje ustoupit ani v jiné záležitosti - prolomení územních těžebních limitů v severních Čechách, což by vedlo k likvidaci obcí Horní Jiřetín a Černice. S prolomením územních limitů Appian počítá ve svém privatizačním projektu.
\"Trváme na tom, že k dalšímu bourání severočeských obcí není důvod,\" říká Ambrozek, který obyvatelům obou vsí slíbil, že udělá vše pro to, aby se kvůli těžbě uhlí nemuseli stěhovat.
\"Myslím, že pan Ambrozek své slovo dodrží,\" věří tamní starosta Branko Glavica.
Mluvčí Appian Group Radek Stavěl poznamenal, že jeho firma nepodporuje České Švýcarsko proto, aby si vylepšila svou pozici při vládním rozhodování o prodeji Severočeských dolů.
\"S žádným takovým účelem to neděláme,\" tvrdí Stavěl. \"Životní prostředí je jednou ze základních oblastí, kterou naše společnost v rámci své charitativní a sponzorské činnosti podporuje. Pan ředitel Koláček říká, že firmy, které si od přírody něco berou, by to měly nějakým způsobem vracet. České Švýcarsko má navíc blízko k regionu, kde Mostecká uhelná působí.\"
Stavěl pokládá za nepravděpodobné, že by sponzorování Českého Švýcarska přesvědčilo ministra životního prostředí, aby změnil svůj názor na překročení těžebních limitů. \"Prohlášení ministra Ambrozka jsou naprosto nekompromisní a nevidím žádnou šanci, že by byl přesvědčitelný,\" soudí Stavěl.
Appian Group poskytne Českému Švýcarsku každý rok čtyři milióny korun, které park a nadace využijí například na ochranu vzácné přírody nebo na vzdělávací programy pro děti a mládež.
Ředitel parku Zdeněk Patzelt uvedl, že České Švýcarsko je první z českých národních parků, které uzavřelo partnerství s velkou průmyslovou firmou.
Dodal, že loňský kongres Světového svazu ochrany přírody v jihoafrickém Durbanu označil financování chráněných území za celosvětový problém. Jako jednu z cest kongres doporučil posílit účast podnikatelského sektoru.
\"Výslovně byla uvedena možnost získávání zdrojů od klíčových subjektů těžebního průmyslu, který je stále více ochoten financování chráněných území částečně převzít,\" říká Patzelt. Třeba firma Unilever podpořila stavbu návštěvnického střediska v Yellowstonském národním parku v USA.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů