Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bývalý ekologický inspektor chtěl pašovat orchideje

Bývalý ekologický inspektor chtěl pašovat orchideje

Úřady na Novém Zélandu zadržely v neděli dva Čechy, kteří se pokusili nelegálně odvézt ze země vzácné orchideje. Jeden ze zadržených je přitom vysloužilý pracovník České inspekce životního prostředí, která dohlíží i na to, aby se do republiky ilegálně nevozily vzácné rostliny a živočichové.
\"Když vzácnosti viděl, neudržel se, jinak si to vysvětlit neumím,\" řekl náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko.
Někdejší ekologický inspektor byl jeho dlouholetým podřízeným. Miko působil před časem jako náměstek ředitele České inspekce životního prostředí a boj proti pašování vzácných rostlin a živočichů patřil do jeho kompetence.
Druhým zadrženým Čechem je podle zatím nepotvrzených informací pedagog Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Univerzitní profesor měl u sebe podle Mika 110 orchidejí, bývalý pracovník inspekce 15 exemplářů.
Soud s oběma muži, který začal hned v pondělí, bude pokračovat dnes. Hrozí jim až tříleté vězení, Miko však odhaduje, že vyváznou s nižším trestem - několikaměsíčním odnětím svobody a pokutou.
V sousední Austrálii zadržela začátkem prosince policie Čecha, který se pokusil nelegálně vyvézt plazy. Soud v Sydney mu vyměřil tři měsíce nepodmíněně, i když mu hrozilo až desetiměsíční vězení nebo pokuta až 110 tisíc australských dolarů, což je v přepočtu více než dva milióny korun.
Mluvčí České inspekce životního prostředí Eva Rolečková uvedla, že Češi se pokoušejí ze zahraničí z devadesáti procent nelegálně dovážet právě plazy. Rostliny jsou spíše výjimkou.
V minulosti byli čeští občané zadrženi například v jižní Americe nebo v Africe.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů