Středa, 24. dubna 2024

Zisk pašeráka: tisíc procent

Zisk pašeráka: tisíc procent

Domorodci prodávají papouška Žako za 3 dolary. Pašerák za něj překupníkovi zaplatí 30 dolarů. V Česku pak stejný pták stojí 10 až 15 tisíc korun.

PRAHA - Nezákonný obchod se zvířaty je podle Interpolu třetí nejvýnosnější - hned po kšeftování s drogami a se zbraněmi. Odborníci z České inspekce životního prostředí ale podobná srovnání neslyší rádi. Podle nich se nedá spočítat, kolik přesně pašeráci vydělávají. K dispozici jsou jen kusé údaje o zadržených zásilkách.
Jedno je ale jisté: Češi s exotickými zvířaty a s rostlinami chráněnými mezinárodní úmluvou CITES obchodují poměrně často a Česká republika má proto mezi ochránci ohrožených druhů dost špatnou pověst.
\"Je pravda, že případů pašování, ve kterých figurovali Češi, bylo u nás i v zahraničí hodně. Je také pravdou, že překupníci, ale i nadšenci, kteří si vozí flóru a faunu pro svou potřebu, jsou stále vynalézavější,\" říká Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Objevují se i náznaky, že pašeráci pracují v organizovaných skupinách. Tato skutečnost se ale jen velmi těžko prokazuje.
Česká republika je zemí cílovou i tranzitní. \"Máme tradici v tom, že hodně Čechů chová exotická zvířata. V případě tranzitu směřuje nejvíce zvířat do západní Evropy. Nejčastěji se vyvážejí želvy, plazi a papoušci. Případ, že by se někdo pokoušel vyvézt vzácné rostliny, jsme zatím nezaznamenali,\" říká náměstek ředitele ČIŽP Jan Klapuš.
Nejčastěji přivážejí Češi chráněná zvířata a rostliny z Afriky, Indonésie a Jižní Ameriky. Většinu případů tvoří tzv. \"turistické dovozy\". Lidé si z dovolené přivezou kus korálu, mušle, hlavu krokodýla či naložené hady a ani netuší, že porušují mezinárodní úmluvy a zákony.

Pokuta překupníky neodradí

\"Mnohdy jim tyto věci ani neodebíráme a řešíme to na místě blokovou pokutou do tisíce korun. Jednomu pašerákovi jsme ale udělili maximální pokutu - 100 tisíc korun - za pokus o převoz stejných želviček, jaké jsme zabavili tento týden v Ruzyni. Druhou nejvyšší pokutou bylo 95 tisíc za chameleony,\" říká náměstek Klapuš.
Obchod s exotickými zvířaty je ale tak výnosný, že pašeráci jsou ochotni toto riziko podstoupit. Experti odhadují, že domorodec dostane za papouška Žako tři dolary. Překupník jej pak prodá pašerákovi za 30 dolarů. A v České republice je stejný papoušek k mání za 10 až 15 tisíc korun. \"Hrubý odhad je, že se cena při každé změně majitele násobí deseti,\" říká Pavla Říhová.
Hlavní problém podle ní spočívá v tom, že společnost se o tento problém málo zajímá. Pašování zvířat není považováno za příliš vážný přečin. Nedá se to srovnat s tím, jak Češi nahlížejí na lidi, kteří se dopustí \"běžného\" týrání zvířat. Přitom pašování v malých bedýnkách či igelitových sáčcích způsobuje zvířatům obrovské utrpení a mnohá z nich cestou hynou.
\"Mnoho lidí si navíc myslí, že pašeráci zvířata zachraňují. To ale není pravda. I když se jim podaří odchovat mláďata, tak je nevracejí do volné přírody. Nejdůležitější je, aby si lidé uvědomili, že pokud z jejich strany nebude existovat poptávka po těchto zvířatech, nebude ani nabídka,\" dodává Pavla Říhová.

Zdroj: Lidové noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů