Pátek, 19. dubna 2024

Indonésie přiznala výskyt ptačí chřipky u kuřat

Indonésie přiznala výskyt ptačí chřipky u kuřat

Indonésie včera potvrdila výskyt ptačí chřipky u kuřat, ale zatím nemá žádný důkaz o tom, že by se choroba rozšířila i na lidi. Vyplývá to z prohlášení představitele indonéského ministerstva zemědělství Tri Satyi Putriho Naipospose.
Indonésie dosud tvrdila, že ji ptačí chřipka jako další asijské země nezasáhla. Uhynutí tisíců kuřat ve východní části Jávy a na Bali v posledních třech měsících přičítala tzv. newcastleskému viru, který je pro lidi neškodný a neovlivňuje kvalitu drůbežího masa.
\"Bylo potvrzeno, že ptačí chřipka existuje, ale zatím nejsou žádné případy u lidí,\" uvedl včera Tri Satya Putri Naipospos.
Ve Vietnamu si ptačí chřipka dosud vyžádala šest lidských životů a v Thajsku byly zaznamenány dva případy, kdy ptačí chřipku dostali i lidé. U dalších čtyřech nemocných lidí v Thajsku existuje podezření, ale vyšetřování ještě není dokončeno. V postižených zemích byla drůbež likvidována po miliónech i preventivně.
Thajsko také navrhlo dalším asijským zemím zasaženým ptačí chřipkou, aby se sešly příští týden v Bangkoku a společně posoudily potřebná opatření. Schůzky by se měli zúčastnit představitelé Thajska, Vietnamu, Kambodže, Jižní Koreje, Tchaj-wanu a Japonska.
Thajská armáda včera zahájila likvidaci více než sedmi miliónů kuřat v provincii Supchanburí, severovýchodně od Bangkoku, aby zabránila dalšímu pronikání choroby. Drůbež v igelitových pytlích je zahrabávána nebo spalována.
\"Musíme zlikvidovat všechna kuřata dřív, než bychom s tím měli problémy a ptačí chřipka by se začala šířit,\" prohlásil v této souvislosti náměstek ministra zemědělství Newin Čidčob. Poznamenal, že kdyby se drůbežářský průmysl zhroutil, znamenalo by to pro Thajsko okamžitou ztrátu ve výši asi 2,6 miliardy dolarů.
Thajsko je největším vývozcem drůbeže ve světě. Provincie Supchanburí je hlavním střediskem drůbežářského průmyslu v zemi.
Na řadě míst ale majitelé farem protestují a policie zadržela desítky lidí. Do provincie Supchanburí se včera vypravil také premiér Tchaksin Šinavatra, aby na setkáních s obyvatelstvem vysvětlil smysl akce.
Proti rozhodnutí vlády o preventivní likvidaci drůbeže ostře protestovala opozice, která varuje, že celá situace může vyústit do zhroucení drůbežářského průmyslu.
Evropská unie a Japonsko přitom již uzavřely své trhy před drůbeží z Thajska a lze očekávat, že podobná opatření přijmou i další země.
Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben uvedl, že Česko žádné drůbeží maso z Thajska nedováží.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů