Pátek, 29. března 2024

Natura - díl druhý

Natura - díl druhý
Boj o evropské pojetí ochrany přírody, známé jako Natura 2000, postupuje do druhého kola. První pokus zamítl loni v listopadu parlament hlasy opozice a rebelujících vládních poslanců. Teď ve středu schválila vláda druhý, kompromisní návrh, který bude už v únoru projednávat parlament. Pokud se opět vysloví proti, Evropská komise nepošle do Česka miliardy korun z rozvojových fondů.
Jen krátce pro připomenutí: Česko se jako člen Evropské unie musí připojit k novému systému ochrany přírody, který v EU momentálně vzniká. V jeho rámci budeme chránit zhruba 18 % území státu (dnes je to v rámci CHKO 16 %), navíc podle účinnějšího systému: chránit se budou přímo ohrožené druhy a jejich stanoviště místo dnešní plošné ochrany. Hlavně ale na porušování ochrany, dnes v Česku zhusta zředěné četnými výjimkami, budou dohlížet méně oblomné evropské instituce.
To v zástupcích rozličných lobby a poslancích vzbudilo strach. Vadilo jim pojetí zákona, rozloha chráněného území a také řada detailů, například to, že agendu nad Naturou měl mít na starosti celostátní, lobbistům lépe odolávající úřad, či systém náhrad škod, které majitelé pozemků při zpřísněné ochraně přírody utrpí.
Na vládním návrhu je nyní vidět, jak moc vláda chce mít celou věc z krku. Z pojetí Natury nejde ustoupit (jde o evropskou normu), stejně jako z rozlohy chráněného území (tu navrhnou podle svého průzkumu přírodovědci a schválí ji ministerstvo životního prostředí formou vyhlášky po dohodě s obcemi a kraji). Jinak je ale v návrhu zákona celá řada ústupků: například že nárok na náhradu za Naturu mají mít i státní podniky, například lesy. Stát tak bude platit náhradu sám sobě. Rovněž představy o celostátním dohledu vláda opustila. Kompetence nad Naturou se rozdělí mezi stát, kraje a obce.
Šance na přijetí zatím nejsou jasné. \"Ještě návrh neznáme,\" říká ekologický parlamentní expert ODS Václav Mencl. \"Takže se k němu nemůžeme vyjadřovat.\"

Marek Švehla
Zdroj: Respekt
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů