Pátek, 19. dubna 2024

Učí vztahu k poraněným zvířatům

Učí vztahu k poraněným zvířatům

Česká Třebová - \"Pomozme jim\" zní název výstavy, který byla otevřena v pátek k českotřebovském Kulturním centru. Těm, kteří nechtějí chodit kolem krás i problémů přírody lhostejně, lze návštěvu této výstavy jen doporučit.

Agilní ochránci přírody dávají o sobě neustále vědět a mají neustále co říci i široké veřejnosti. Dokladem toho je výstava \"Pomozme jim\", kterou uspořádali spolu s Kulturním centrem, Klubem ochrany dravců a sov i Záchrannou stanicí Zelené Vendolí.

Nejhorší je prodleva

\"Najdeme zde návod, co dělat i co nedělat, abychom volně žijícím zvířatům neubližovali,\" charakterizovala výstavu v úvodním slovu předsedkyně ZO ČSOP Věra Malátková.
Expozice připomíná častá nebezpečí pro živočichy. Jsou to dráty, které protkávají naši krajinu, umělé dutiny například v komínech či rourách, skleněné stěny, kolmé jámy, černé skládky odpadů, silnice jako bariéry při cestě k potravě pro ptáky i další živočichy. Smutnou kapitolu tvoří jejich pronásledovatelé a zákeřní kladeči pastí.
Co dělat, když člověk nalezne poraněné zvíře?
\"Nejhorší je prodleva. Třeba u ptáka, jedná-li se o zlomeninu, jde o pár hodin. Potom už ho nelze vyléčit. Tedy je třeba ho co nejrychleji dopravit do záchranné stanice nebo k veterináři. Nejčastěji se k nám dostanou mláďata úplně zbytečně posbíraná z přírody. Tak tomu je po celé jaro a týká se to srnčat, zajíčků i mladých ptáků, kteří se teprve učí lítat. Na podzim se zase zbytečně sbírají ježci,\" konstatoval Josef Zelený, vedoucí záchranné stanice volně žijících živočichů Zelené Vendolí, která pomáhá postiženým živočichům ve velké části Pardubického kraje a v sále Kulturního centra je její činnost dosti rozsáhle prezentována.

Znalostní test
Návštěvníky zaujmou také panely s názvem \"Proč se žáby stěhují\", které informují o druzích obojživelníků v našem okolí a jejich způsobu života. Další panely jsou výsledkem spolupráce pořadatelů s Klubem ochrany dravců a sov. Nechybí ani infomace o bohaté činnosti ZO ČSOP v České Třebové.
Už jste viděli, aby si mohli návštěvníci vernisáže odnést přichystané občerstvení? Tak tomu tentokrát bylo, ale asi by vám nechutnalo, protože bylo určeno pro ptáčky v této nehostinné době. Najdou si na výstavu až do jejího sobotního uzavření cestu také další návštěvníci?
\"Záležet to bude hlavně na ředitelích škol, pro děti by to bylo určitě přínosné. Navíc je expozice doplněna znalostním testem o ceny, takže si děti musí panely prohlédnout. Přiznejme si, že jsme město obklopené lesy, ale o přírodě toho dospělí lidé a děti moc nevědí. Po návštěvě této výstavy se na přírodu budou dívat jiným pohledem,\" uvedla Věra Malátková, předsedkyně českotřebovské ZO ČSOP 5102, která nyní usiluje o název Podorlicko.

Zdroj: Orlické noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů