Pátek, 29. března 2024

Na lidech záleží, zda kavky přežijí

Na lidech záleží, zda kavky přežijí

Hradec Králové - K silně ohroženým ptačím druhům patří kavka obecná středoevropská. Během posledních patnácti let se její početnost v republice snížila asi o dvě třetiny.
Přirozený domov kavkám poskytují stromy, v jejichž dutinách hnízdí. Kde vhodné stromy nejsou, tam se ptáci snaží zahnízdit na půdách a v komínech starých domů. I o tuto možnost postupně přicházejí.
\"Kavky se staly závislými na člověku, na tom, jaké jim vytvoří podmínky,\"
tvrdí David Stojan, odchovanec velkého přítele ptactva všeho druhu Miroslava Dusíka. Právě on kavky pro město zachránil tím, že v linii od Tylova nábřeží k Fakultní nemocnici v osmdesátých letech umístil půl stovky plastových budek, v nichž ptáci hnízdili.
\"K původním budkám jsme už nějaké přidali, takže jich je asi 60. Od magistrátu města jsme získali dotaci na jejich kompletní revizi. Začneme s ní hned, jak povolí mrazy,\"
pokračuje David.
Když říká \"my\", rozumí tím SOPL - Spolek ochránců polabských lokalit, působící při Záchranné stanici živočichů ČSOP v Jaroměři. Kluky ze Smiřic, kteří mezitím skoro dospěli, získal kdysi do přírodovědného kroužku. Učil je znát přírodu a pracovat pro ni. O tom, co spolu dokázali, hovoří kronika s bohatou fotodokumentací. Letos před sebou mají i zmíněnou revizi budek pro kavky.
\"Původně jsme je chtěli sundat, udělat do nich nový vletový otvor, natřít je a znovu zavěsit. Jsou však natolik popraskané, že raději vyvěsíme budky úplně nové,\"
konstatuje ochránce přírody.
Až tedy za pár dní v okolí Labe zvednete oči do korun stromů a uvidíte v nich někoho lézt do deseti až patnáctimetrové výšky, pak vězte, že nejde o vyznavače alternativních sportů či jiného šílence toho druhu. I když, aby člověk zachraňoval přírodu dobrovolně, ve volném čase a ještě k tomu zadarmo, na to se už do značné míry musí vymykat normálu.

Zdroj: Hradecké noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů