Čtvrtek, 18. dubna 2024

Při sčítání čekalo ornitology překvapení

Při sčítání čekalo ornitology překvapení

Do celosvětového sčítání vodního ptactva se o minulém víkendu zapojili také východočeští ornitologové a ochránci přírody. Největší překvapení je čekalo přímo v Hradci Králové, kde objevili kachničku karolinskou, která žije v Severní Americe. Nechyběla ani labuť ze vzdálené části Německa. \"Vzácná kachnička zřejmě unikla některému z chovatelů nebo ze zoologické zahrady. Věděli jsme o ní již předem, protože je velmi pestře zbarvená,\"řekl hradecký amatérský ornitolog Karel Bejček. Kromě několika volavek, poláků či kormoránů ochránci přírody na úseku mezi Předměřicemi nad Labem, Hradcem Králové a Vysokou nad Labem napočítali přes sedm set kachen, více než stovku lysek a na sto šedesát labutí. Jedna z nich měla na noze kroužek, který jí nasadili v západní části Německa. \"Budeme pátrat po přesné lokalitě, odkud labuť pochází,\"dodal další z pozorovatelů Jiří Zajíc z Hradce Králové. Letošní sčítání usnadnilo mrazivé počasí. Ptáci se totiž ze zamrzlých ploch přesunuli na řeky a větší potoky, kde je evidence přehlednější. \"Měli jsme na starost Správčické písníky nedaleko Předměřic nad Labem a výsledek byl nulový. Ptactvo se soustřeďuje na rozmrzlých řekách,\"sdělil Zajíc.

\"Ani na slepých ramenech na levém břehu Labe jižně od Hradce Králové ptáci nejsou,\"potvrdil jeho slova Bejček.
Mezi Smiřicemi a Jaroměří Josefovem se sčítání účastnily děti z klubu mladých ochránců přírody, které vzal na výpravu jejich vedoucí David Stojan. Objevili vodní ptáky, jejichž počet se nevymykal průměru, zato je čekalo překvapení v podobě racka bouřního, který u nás běžně nehnízdí.
\"Vyskytuje se u nás jen během tahu. Náš racek tu zůstal přes zimu, což je ojedinělé. Sčítání jsme zároveň pojali jako akci pro naše mladší kolegy,\"řekl čtyřiadvacetiletý člen Českého svazu přírody a České ornitologické společnosti David Stojan, který se na sčítání ptactva podílel již jako dítě a nyní předává zkušenosti mladým ochráncům přírody.
Sčítání probíhá ve více než stovce zemí na pěti kontinentech. Cílem ornitologů je zjistit přesné počty ptáků v jednotlivých lokalitách a změny v jejich populaci.
\"Na základě sčítání se získají podklady pro směrnice, podle nichž se postupuje při další ochraně. Porovnáním s minulými výsledky zjišťujeme, jak přistupovat k jednotlivým druhům v delším časovém horizontu,\"vysvětlil Stojan.
Celkové počty jednotlivých druhů vodního ptactva ve východních Čechách a dalších částech republiky budou známy v polovině února, v dubnu na řekách a rybnících proběhne další sčítání.


Fotografie:
UMÍ ČESKY? Při sčítání ptáků na Labi v Hradci Králové ornitologové objevili kachničku karolinskou, která žije v Severní Americe, a labuť ze vzdálené části Německa.
Fotografie: MAFA ONDŘEJ LITTERA

Zdroj: Mladá fronta Dnes
Autor: STANISLAV ĎOUBAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů