Středa, 24. dubna 2024

Chomutov nechce chráněnou oblast

Chomutov nechce chráněnou oblast

Chomutov - Radnice v Chomutově protestuje proti tomu, aby byla oblast Novodomského rašeliniště vyhlášena jako významná ptačí lokalita. Podle slov starostky Ivany Řápkové by se krok ministerstva živnotního prostředí dotkl nejen vlastnických práv města, ale také dalších projektů. Územím vede trasa plánované čtyřproudé silnice I/7, která má spojovat Prahu s německým Chemnitzem, stavět se zde mají i větrné elektrárny.
Rašeliniště patří městu. Má ho pronajaté firma, která zde už několik let těží rašelinu.
\"Nebyli jsme vůbec osloveni a nemáme o tom ani žádné informace. Vyhlášení chráněného území by bylo nadřazeno územním plánům a tím by se v této oblasti zhoršila práce s projekty,\" prohlásila Řápková. Nesouhlas v podobě usnesení radních chce předat ministerstvu, poslancům i senátorům.
Lokalitu zanesli pracovníci ministerstva životního prostředí do programu Natura 2000. V něm vytipovali přes čtyřicet oblastí v republice, které by po vstupu země do EU byly vyhlášeny coby nový typ chráněných oblastí.
\"Novodomské rašeliniště je navrženo především kvůli ochraně tetřívka a žluny šedé,\" uvedla tisková mluvčí ministerstva Kateřina Šůlová.
Podle mluvčí ale jednání o navržených oblastech i stupni jejich ochrany stále probíhají.
\"Je snaha dohodnout se s vlastníky pozemků a se zastupiteli obcí a měst. Když se na ploše zdárně hospodaří, není důvod to nějak omezovat. Spíš chceme vyloučit nějaké výrazné excesy,\" uvedla.

Zdroj: Ústecký kraj

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů